BIH

Hadžiomerović: Ako Nikšić podrži DF i SDA, odvešće SDP u sunovrat!

Oglasio se putem Facebooka

Redakcija

28.1.2015

Poznati bh. televizijski novinar i kandidat SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva Bakir Hadžiomerović je na svom Facebook profilu komentarisao  šta će se desiti s SDP-om ako pomogne DF-u i SDA-u oko fomiranja vlasti. Njegovu poruku prenosimo u cijelosti bez ikakvih korekcija:

"Kontinuirani medijski pritisci iz Demokratske fronte i Stranke demokratske akcije u kojima se SDP-u ispostavlja politička faktura za blokadu u formiranju federalne vlasti, ovih dana ulazi u svoju završnu fazu. Očigledni nedostatak parlamentarnog kapaciteta koalicije DF - SDA - HDZ da na legalan način izabere rukovodstvo FBiH, SDP-u je kontinuiranim spinovanjem na leđa natovarilo pretežak teret koji bi mogao slomiti novo rukovodstvo ove partije da odustane od zaključaka vlastitog kongresa i da, umjesto jedino ispravnog ostanka u opoziciji, ukliže u"široku" vladajuću koaliciju.

Ukoliko se ipak dogodi da SDP u federalnom Domu naroda podrži kandidata DF-a za potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda, to će biti kraj nade da bi ova partija mogla vratiti barem dio kredibiliteta izgubljenog na posljednjim velikim izborima. Istina je da je SDP još na prvoj konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora odustao od vlastitih principa i partijskog statuta propuštanjem da barem na jednu od, nakon predsjedničke, sedam ključnih partijskih funkcija (pet potpredsjednika SDP-a, generalni sekretar, predsjednik Glavnog odbora) imenuje osobu iz reda Ostalih čime je novo rukovodstvo pokazalo odnos prema provođenju presude Sejdić-Finci, ali i odustalo od dosljedne stranačke multietničnosti.

Može li nam taj podatak biti dovoljan razlog da predvidimo i konačan ishod dugo najavljivane sjednice Glavnog odbora narednog vikenda na kojoj će se donijeti odluka o ulasku u vlast ili potvrditi zaključak Vanrednog kongresa o ostanku u opoziciji, nije teško prognozirati.

Dodatno opterećenje za novo rukovodstvo SDP-a postavio je i bivši lider ove partije Zlatko Lagumdžija svojim principijelnim, ali suštinski nepotrebnim  medijskim istupima, u kojim je "sugerirao" da se ne ulazi u sirenski zov nove vladajuće koalicije za podršku kandidatu DF-a za potpredsjednika FBiH. Lagumdžija je svojim javnim sugestijama Nermina Nikšića i njegove saradnike ostavio na medijskom odstrelu gdje će ponovo morati objašnjavati da ovom partijom više ne vlada još uvijek aktuelni ministar vanjskih poslova BiH. Sudeći prema navodima lokalnog novinara bliskog čelnicima DF-a i SDP-a, nedavni susret Nikšića i Željka Komšića je protekao u "prijateljskoj atmosferi punoj razumijevanja".

S obzirom na to da ovu informaciju još niko nije demantirao, ne trebamo imati dilemu o tome kakvu će odluku na predstojećoj sjednici donijeti članovi Glavnog odbora SDP-a. Podrška kandidatu DF-a za potpredsjednika FBiH će biti skoro pa jednoglasna i umotana u celofan viših ciljeva i konstruktivno-opozicione uloge partije.

Za koaliciju SDA-DF-HDZ to će biti početak uspostave nove federalne vlasti, a za SDP kratkoročna korist u vidu "zbrinjavanja" nekolicine partijskih članova na budžetske jasle iz DF-ove kvote pozicija u budućoj vlasti. Ali dugoročna politička posljedica podrške vladajućoj koaliciji i nepoštivanje odluke Vanrednog kongresa, SDP će,bez ikakve sumnje, povesti putem koji vodi u politički sunovrat i novu eroziju preostalog članstva. Ako članovi Glavnog odbora SDP-a ne znaju šta to znači, neka pogledaju pod Stranka za BiH.", napisao je Bakir Hadžiomerović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.