BIH

Jasmin Pilica o revizorskim izvještajima

Al. Ti.

22.12.2017

Jasmin Pilica, zamjenik generalnog revizora BiH,  kazao je okupljenim novinarima u Sarajevu nakon sjednice Doma naroda PSBiH kako je Ured za reviziju institucija BiH u 2017. godini uradio 74 finansijske revizije institucija BiH, kako to i zakon propisuje.

- Ukupno smo dali 544 preporuke, međutim, primijetili smo u ranijem periodu da se lakše implementiraju one preporuke koje se odnose na pojedinačne institucije i one koje imaju manji budžet, dok ove sistemske preporuke imaju problema sa realizacijom, čak i duži niz godina. Zbog toga smo napravili akt, poseban dokument koji se zove "Glavni nalazi i preporuke", koji u sebi sadrži 23 sistemske preporuke koje, ukoliko bi se implementirale, značajno bi popravile stanje u institucijama BiH - istakao je Pilica.

Naveo je i osnovne sistemske preporuke

- Danas je bila mogućnost da se usvoji zakon o plaćama kojim se regulira pitanje policijskog dodatka i upravo zbog tog dodatka, policijske agencije državnog nivoa su dobile mišljenje s rezervom. Naime, one nisu imale adekvatan pravni osnov za isplaćivanje policijskog dodatka, a izmjenama i dopunama ovog zakona se to moglo implementirati. Također, jedna sistemska preporuka koja je ispunjena ove godine je izmjena dopunama u upravi, konačno je regulirano prvi put pitanje tehničkog mandata i pitanje vršioca dužnosti. Pored ovih, još smo dali sistemsku preporuku da se otklone slabosti javnih nabavki i da se implementiraju presude Ustavnog suda - kazao je Pilica.

Dotakao se i revizije DKP mreže i kazao kako se revizije učinka ne odnose samo na period od godinu.

- Analizirani su troškovi u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, troškovi smještaja, gdje smo uočili da Vijeće ministara nije adekvatno pristupilo, odnosno nije efikasno u upravljanju troškova smještaja u institucijama BiH i isto tako da status diplomatsko-konzularnog predstavništva nije adekvatan, odnosno da njihov status nije usklađen sa indeksom života UN-a, što su bile neke naše osnovne preporuke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.