BIH

Ivanić: Postrojavanja OSBiH vjerovatno neće biti

Ivanić: Proslava 9. januara postala predmet političkih sukoba

Avaz.ba

7.1.2018

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić iz Republike Srpske rekao je da postrojavanja oficira Oružanih BiH za dan RS “vjerovatno neće biti, ako stvari ostanu kakve su sada”.

Ivanić je ranije kazao da bi možda i dozvolio postrojavanje oficira OSBiH za dan RS “u inat”.

- U inat onima koji to osporavaju. Podsjetit ću da je RS donijela novi zakon o praznicima i niko ga na Ustavnom sudu nije osporio. Postoje svi pravni elementi i razlozi da se to može desiti. Ja sam smatrao prirodnim i normalnim da se to održi kao prošle godine jer smo izdržali i krivične prijave i sve što je uslijedilo - naveo je Ivanić.

- Iz svih istupa sam shvatio da takav način prisustva Puka Vama i Organizacionom odboru, za razliku od prošle godine, ovog puta nije prihvatljiv i nemam namjeru na tome insistirati - naveo je Ivanić u odgovoru predsjedniku RS Miloradu Dodiku koji ga je pozvao da osigura učešće pripadnika Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda u svečanom defileu povodom obilježavanja 9. januara.

Ivanić je u pismu istakao da je informiran o tome da Organizacioni odbor obilježavanja 9. januara ove godine nije tražio učešće pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, iako su donošenjem Zakona o danu Republike Srpske ispunjeni svi pravni preduvjet za podnošenje tog zahtjeva.

On je uvjeren da je Dodiku i njegovim saradnicima poznato da pravne norme propisuju da organizator manifestacije koji želi angažman Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka to treba zatražiti najmanje 30 dana prije održavanja manifestacije, što su institucije manjeg bh. entiteta svih ranijih godina činile.

- U vrijeme kada je trebalo podnijeti zahtjev, Vi ste javno rekli da ne želite prisustvo Puka na obilježavanju 9. januara. Današnje podnošenje zahtjeva meni, a ne nadležnim institucijama, i to samo par dana prije skupa, pokazuje da odgovornost za vlastitu grešku pokušavate prebaciti na mene, te Vas obavještavam da sam spreman nositi odgovornost samo za svoje postupke, ali ne i za Vaše - naglašava Ivanić.

On je izrazio žaljenje zbog toga što je proslava 9. januara, umjesto da bude tačka na kojoj se pokazuje snaga i jedinstvo srpskog naroda, postala predmet političkih sukoba.

- Sam niti jednim svojim potezom tome nisam dao ni najmanji doprinos i smatram to potpuno neprimjerenim, pa i sramnim - kaže Ivanić.

On je dodao da je informiran od nadležnih institucija BiH o tome da su zahtjevi Organizacionog odbora za upotrebom ratnih zastava i smještajem pripadnika Policije Republike Srpske u objektima Oružanih snaga BiH odobreni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.