BIH

Bukvarević razgovarao s predstavnicima maloljetnih dobrovoljaca ARBiH

Fena

23.1.2018

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević sastao se s predstavnicima Koordinacije maloljetnih dobrovoljaca Armije RBiH, a teme sastanka su bile rješavanje statusnih pitanja maloljetnih dobrovoljaca i usvajanje zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, kao i ukrupnjavanje boračkih organizacija, saveza i udruženja.

Ministar Bukvarević je izrazio izuzetno poštovanje prema maloljetnim dobrovoljcima Armije RBiH, istaknuvši njihovo zalaganje i doprinos odbrani Bosne i Hercegovine i svih njenih građana od agresora.

Nakon iznesenih zahtjeva od predstavnika maloljetnih dobrovoljaca, Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata prihvatilo je da se u Pravilniku o invalidnosti član 9. dodatno definiše, odnosno da se maloljetni dobrovoljac koji je i ratni vojni invalid cijeni sa dodatnih 10 posto na procijenjenu invalidnost.

Svi prisutni na sastanku su se usaglasili da će u narednom periodu zajednički raditi na izradi jedinstvenog zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica i u kojem će biti definisan "maloljetni dobrovoljac/dragovoljac".

Koordinacija maloljetnih dobrovoljaca dala je punu podršku ministru Bukvareviću i Ministarstvu kojim rukovodi, s posebnim akcentom na realizaciju Sporazuma između boračkih udruženja i Vlade FBiH.

Predstavnici Koordinacije maloljetnih dobrovoljaca dala je punu podršku usvajanju zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog interesa za FBiH i iskazali potrebu ujedinjavanja boračkih udruženja.

U ime Koordinacije maloljetnih dobrovoljaca, sastanku su prisustvovali Nevres Jašarević, Kemal Duračić, Elmir Čehović, Nermin Hajdarević i Ibro Žiga.

Pored ministra Bukvarevića, prisutni su bili i predsjednik Saveza boraca FBiH Sabahudin Ramić i predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH i predsjedavajući Koordinacije boračkih udruženja ARBiH Šerif Patković, saopćeno je iz Bukvarevićevog kabineta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.