BIH

Zašto vrijedno arheološko nalazište propada?

Šaković i Djedović na lokalitetu Korića han u Gračanici

H. ČALIĆ

28.2.2018

Korića han, jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u BiH, smješten je jugozapadno od Gračanice, u blizini puta Tuzla - Doboj i rijeke Sokoluše koja se ulijeva u Spreču. Na središnjem dijelu omanjeg brežuljka nalazi se plato i na njemu je smješteno prahistorijsko naselje koje zauzima 12 hiljada kvadrata. 

Ovo arheološko nalazište datira iz perioda neolita i na tom području postojao je grad 5.000 godina prije našeg doba.

- Još 1971. godine na tom lokalitetu počela su prva iskopavanja, a detaljnija istraživanja rađena su do 1975. godine u okviru projekta “Prahistorijska naselja na području Spreče” Milice Kosorić iz Muzeja istočne Bosne - kaže stručni saradnik u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Tuzlanskog kantona Rusmir Djedović.

Edin Šaković, stručni saradnik za kulturno naslijeđe u BKC Gračanica i rukovodilac Zavičajno-muzejske zbirke u Gračanici, pokazao nam je veliki broj eksponata s Korića hana smještenih u posebno izrađenim vitrinama kako bi bili dostupni građanima za razgledanje i proučavanje.

Na lokalitetu prahistorijskog lokaliteta Korića han arheološkim istraživanjima otkriven je veliki broj fragmenata keramike, tragova pečene zemlje, brojni kameni nožići, strugalice, kao i kosti domaćih i divljih životinja.


Šaković: U Zavičajno-muzejskoj zbirci brojni eksponati s Korića hana

Djedović navodi da je lokalitet na kojem se nalazi arheološko nalazište ugrožen zbog izgradnje kuća.

- Nažalost, lokalitet Korića han ubraja se među 80 ugroženih nacionalnih spomenika u BiH, a po ugroženosti je na 11. mjestu – navodi Djedović.

Kako nam je rečeno, ne postoji nikakav projekt restauracije i konzervacije ovog nalazišta, a devastaciji ovog prostora niko ne može stati ukraj.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2003. godine proglasila je Arheološko područje Korića han u Gračanici nacionalnim spomenikom BiH


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.