BH. BLAGO

Rijeka čista, prepuna smaragda, putuje i blista...

Una kod Bihaća: Turistički dragulj

G. DAKIĆ

31.3.2018

Bosna i Hercegovina ima 262 manja ili veća riječna toka, pa se za našu državu s pravom može reći da je zemlja rijeka. Od ukupne površine BiH, na vodotoke duže od deset kilometara otpada 9.011 kilometara.  

Andrić i Šantić

Naša zemlja nadaleko je poznata po čistim i netaknutim vodama, a upravo je nezagađena voda jedan od najznačajnijih bh. prirodnih resursa. U najvažnije prirodne ljepote BiH ubraja se i veliki broj obilnih vodopada.

Sava, Una, Neretva, Vrbas, Drina, Sana... opjevane su u mnogim pjesmama, a veliki pisci, poput Ive Andrića, posvetili su im dobar dio svog stvaralaštva.

Kanjon Vrbasa u blizini Banje Luke

Bekim Sejranović pisao je i piše uz Savu, Andrić je najljepše stranice posvetio Drini, Vlado Dijak bio je zaljubljen u Vrbas, a Aleksa Šantić u Neretvu, koja je ljeti hladila mostarski Hum. O mostarskoj ljepotici je pisao: „Rijeka čista, prepuna smaragda, putuje i blista...“

Prelijepim kanjonima, rijetkim biljkama i više nego bogatim ribljim fondom rijeke u BiH godinama privlače mnoge turiste, ali i domaće zaljubljenike u prirodu. U posljednjih nekoliko godina osnovane su desetine udruženja koja upozoravaju na značaj rijeka.

Banjalučki Centar za životnu sredinu duže od 14 godina protivi se gradnji novih hidroelektrana i podržava građane koji vode bitke u svojim lokalnim zajednicama.

Smaragdna Neretva: Hercegovački biser

- Hidroelektrane predstavljaju jednu od najvećih pojedinačnih prijetnji za prirodu, ljude i ekonomiju BiH. Više od 300 projekata hidroelektrana u BiH prijeti da uništi sve naše rijeke, stoga je potreban zajednički pristup na nivou države i kampanja za borbu protiv ovih projekata. Zbog toga je u junu prošle godine pokrenuta „Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine“ - istakla je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Hercegovački Nil

Među najljepšim rijekama, ne samo u BiH nego i u Evropi, jeste Neretva, poznata po smaragdnoj boji, čistoj i u gornjem toku potpuno pitkoj vodi. Mnogi je nazivaju hercegovačkim Nilom. Za Unu se kaže da je dragulj Krajine, a njen vodopad Štrbački buk prava je atrakcija. Kanjoj Vrbasa posljednjih godina privlači hiljade turista i sportista.

Zemlja bogata i jezerima

Uz rijeke, BiH ima i prelijepa jezera. Među najljepšima su Prokoško na planini Vranici u blizini Fojnice, Blidinje koje se nalaz u sklopu parka prirode Blidinje i Šatorsko jezero smješteno na istoimenoj planini koja razdvaja Livanjsko od Glamočkog polja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.