BIH

U staklene boce stavlja voćke i drvene minijature

Njegovi suveniri i rukotvorine stigli na sve strane svijeta

Piše: H. ČUKLE

6.4.2018

Penzioner Marjan Glavočević iz naselja Tješilo u fojničkoj općini ima nekoliko hobija kojima krati svoje penzionerske dane 

Ovaj 65-godišnjak majstor je za kalemljenje i u svom voćnjaku ima nekoliko stotina vrsta voćki. Na jednom stablu jabuke ima čak devet kalema koji daju isto toliko vrsta plodova. Uz to, Marjan veoma vješto postavlja drvene predmete u bocu, a više od 24 godine bilježi kakvo je vrijeme bilo i kakvo nas očekuje.

Tako nam je kazao da će proljeće biti dosta kišovito, da će i u aprilu biti snijega, pa čak i u maju, a i ljeto će biti varljivo.

- Kada je riječ o vremenskoj prognozi za narednu godinu, ja bilježim dane od Svete Lucije, a to je katolički blagdan 12 dana prije Božića, pa do samog Božića. Kakvo vrijeme bude tog prvog dana, takav će biti januar, vrijeme drugog dana određuje kakav će biti februar i tako redom - pojašnjava Glavočević.

Nakon što je kod jednog komšije vidio drvene predmete u bocama, Marjan se zainteresirao za taj hobi i sam se njime počeo baviti. Tako se u njegovim bocama nalaze drvene minijature kose, grablji, vila, sjekira... U boce stavlja i voćke, a objasnio nam je kako to radi.

- Izaberem krušku ili jabuku, kada se formira plod. Stavim plod u bocu, a nju pričvrstim za granu i pazim da ne uđu insekti. Plod se razvija i raste u boci, a kad sazrije, otkinem ga i skinem bocu s grane. Suvenire najčešće poklanjam, a poneki i prodam - pojašnjava Glavočević.

Njegove rukotvorine završile su kod prijatelja širom Evrope, a neki su čak i u SAD i Australiji.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.