BIH

Povećanje od 3,5 posto

A. NUHANOVIĆ

24.4.2018

Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) na jučerašnjoj sjednici donio je odluku o akontativnom usklađivanju penzija po novom zakonu. Tom odlukom, sve penzije, s izuzetkom najviših, bit će povećane za 3,5 posto.

Osim povećanih penzija za april, korisnici će prilikom isplate u petak, 4. maja, dobiti i razliku između isplaćene penzije za mart i uvećane penzije.Odluka o akontativnom usklađivanju penzija donesena je zbog činjenice da statistički pokazatelji o rastu bruto domaćeg proizvoda još nisu službeno objavljeni, shodno članu 79. Zakona o PIO.

- Iako je ovaj procent znatno veći od prvobitno očekivanih 2,5 posto, to, naravno, nije ni izbliza dovoljno da naročito najniže penzije podigne na zadovoljavajući nivo. Međutim, 3,5 posto je duplo više od procenta porasta potrošačkih cijena - inflacije za 2017. godinu. Poruka penzionerima je da je novim zakonom zaustavljeno obezvređivanje njihovih penzija – kazao je za „Avaz“ direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić.

- Da bude jasnije, kada je riječ o usklađivanju, objasnit ću na penzijama od 326,17 KM. One će sada biti 337,6 KM – pojasnio je direktor PIO Krnjić.

Ova odluka Upravnog odbora PIO bit će dostavljena na izjašnjenje Vladi Federacije BiH. Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za april i razlike penzija za mart, s uračunatim troškovima, iznose oko 170 miliona KM.

Inače, odredbama članka 79. novog Zakona o PIO predviđeno je da se „usklađivanje vrši u visini zbroja 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta realnog bruto društvenog proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.