SUD BIH

Potvrđena prvostepena presuda u predmetu protiv Saše Savinovića

Fena

3.5.2018

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu protiv optuženog Saše Savinovića, nakon održane sjednice Vijeća Apelacionog odjeljenja, donijelo je presudu kojom se žalba advokatice odbija kao neosnovana, pa se presuda Suda Bosne i Hercegovine od 30. oktobra 2017. godine potvrđuje.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 30. oktobra 2017. optuženi Saša Savinović proglašen je krivim da je radnjama opisanim u izreci presude počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti Krivičnog zakona BiH, pa je za to djelo na osnovu navedenog zakonskog propisa osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina.

Istom presudom, optuženom je u izrečenu kaznu zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru u periodu od 28. oktobra do 24. novembra 2015. godine.

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavila advokatica optuženog Saše Savinovića, i to zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, s prijedlogom da Apelaciono vijeće Suda BiH žalbu usvoji i pobijanu presudu preinači, na način da optuženog u cjelini ili djelimično oslobodi od optužbe, odnosno da mu izrečenu kaznu ublaži.

Tužilaštvo BiH je dostavilo odgovor na izjavljenu žalbu advokatice optuženog, s prijedlogom da Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH žalbu odbije kao neosnovanu i potvrdi pobijanu presudu.

Sjednica Apelacionog vijeća održana je 13. aprila 2018., na kojoj je advokatica usmeno iznijela navode iz žalbe, te izjavila da u cijelosti ostaje pri istaknutim žalbenim prigovorima.

Postupajući tužilac je usmeno iznio svoj odgovor na izjavljenu žalbu odbrane, te predložio da se žalba u cijelosti odbije kao neosnovana. Optuženi Savinović se pridružio navodima svoje advokatice, saopćeno je iz Suda BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.