SKANDALOZNO

Novalić prevario MMF!

A. NUHANOVIĆ

12.5.2018

Fadil Novalić (SDA), premijer Federacije, ponovo je uhvaćen u laži. On je, naime, nove neistinite podatke iznio 8. maja na sastanku s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Novalić se šefu Misije ove međunarodne finansijske institucije za BiH Nadimu Ilahiju pohvalio pozitivnim efektima reformskih procesa u Federaciji.

Milionske uštede

Kazao je da je donošenjem novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), Zavod smanjio dug sa 230 na oko 60 miliona maraka.

- To je ostvareno i pored velikog statističkog ulaska novih penzionera - hvalisavo je pričao Novalić.


No, niti je dug spao na 60 miliona niti je to smanjenje plod novog zakona. Potvrđeno nam je to i u Zavodu PIO.

- Naš deficit jeste smanjen, ali je znatno veći od 60 miliona maraka - kažu iz Zavoda.

Novalić je ovakvim tvrdnjama prevario predstavnike MMF-a ne bi li ih uvjerio da su reforme, koje su za našu zemlju ključne na putu ka EU, provedene u djelo.

No, stvari izgledaju ovako: Zavod PIO nikako nije mogao napraviti tako velike milionske „uštede“, jer je prošlo tek dva mjeseca od stupanja Zakona na snagu!

Iz podataka dostupnih „Avazu“ jasno se vidi da je deficit Zavoda 2016. godine bio 220 miliona. Taj je dug, zahvaljujući vanrednim uplatama za penzionisanje, 2017. smanjen za oko 100 miliona KM, a u ovoj godini u prva tri mjeseca za oko 25 miliona maraka.

 Tuđe perje

- To smanjenje duga nema veze s novim zakonom. Takva istupanja koja nisu tačna za nas su štetna - kažu iz Zavoda.

Kada se to zna, onda je jasno da se Novalić ponovo kiti tuđim perjem.


Deficit je spao ispod 100 miliona KM i kontinuirano se smanjuje. I u ovom mjesecu, kada smo uvećali penzije za 10 i 5 posto, zabilježen je pad deficita, potvrđeno nam je iz Zavoda


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.