SARAJEVO

Kad Zvizdić "hitno" rješava problem: BiH će sutra usvojiti Akcioni plan za migrante

S. Saletović/Avaz.ba

K. Ke.

14.5.2018

U zgradi Parlamenta BiH završen je sastanak Koordinacionog tijela o problemu s migrantima u BiH, nakon čega se medijima obratio Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara.

Zvizdić je kazao da je sastanak bio konsultativnog karaktera, odnosno da se samo razgovaralo i da su se razmjenjivale informacije. 

- Važno je da se BiH prema problemu migrantske krize zbog ranijih iskustava postavi humano, da ispunimo sve međunarodne konvencije i da održimo nivo sigurnosti. Vrlo brzo ćemo usvojiti Akcioni plan – kazao je Zvizdić.

On je dodao da će se riješiti problem smještaja migranata i da će se ojačati kontrola granica.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je istaknuo da se radi o vrlo složenoj krizi jer, za razliku od prošle migrantske krize kojom BiH nije bila zahvaćena, sada su granice zatvorene.

- Dakle, radi se o grupama migranata koji ilegalno prelaze granicu. Oni se kreću od Turske, preko Grčke, Albanije i u BiH ulaze preko dva kraka, jedan preko Crne Gore, drugi preko Srbije – kazao je Mektić.

Rekao je da intenzitet krize raste te da je trenutni priliv oko 150 izbjeglica dnevno.

- Od 1. januara do danas u BiH je ušlo oko 4.000 migranata, 70 posto već ih je izašlo iz BiH. U Sarajevu ih je trenutno između 600 i 800. Osigurat ćemo smještajne kapacitete i nećemo dozvoliti šatorske kampove u gradovima - kazao je Mektić.

Istaknuo je da BiH ima slobodnih smještajnih kapaciteta za migrante, ali da migranti ne žele da ih koriste jer većini je zacrtani cilj da dođe do EU.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić je dodao da su svi migranti registrirani i da su im uzeti otisci prstiju i ostala biometrija. 

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice, rekla je da se nijedno lice nije prijavilo za izbjeglički status te dodala da će se osposobiti centar u Salakovcu gdje će se moći smjestiti.

Na pitanje novinara zašto Vijeće ministara nije prije tri godine usvojilo Akcioni plana kada je on već bio spreman, niko nije imao konkretan odgovor.

Mektić je samo kazao da se tadašnja migrantska kriza razlikuje od ove s kojom se BiH sada suočava.

Današnjem sastanku prisustvovala je i ambasadorica SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack).

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.