OKUPLJANJA Istječe rok za održavanje obećane sjednice

Prevareni borci sutra pred Parlamentom Federacije

M.R.S.
16.05.2018 19:25

Foto: Dogovor postignut tokom protesta

Iako rok za održavanje obećane tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o tri zahtjeva demobilisanih boraca istječe sutra, sjednica nije ni zakazana te će se između 100 i 200 boraca okupiti pred Parlamentom, kazao nam je Nazil Velić, jedan od demobilisanih boraca iz kampa u Alipašinoj ulici u Sarajevu.

Pravdaju se

- Prema informacijama koje smo dobili, izgleda da je najveći kočničar Edin Mušić (predsjedavajući Predstavničkog doma, iz SDA, op. a.) – dodao je Velić.

  • Foto: (Velić: Pozvan Kolegij)

Istakao je da zbog građana i ramazana nisu željeli ići na masovnije okupljanje, nego je dogovoreno da sutra održe pres-konferenciju, a pozvani su i članovi Kolegija Predstavničkog doma da javno kažu zašto je prekršeno obećanje i ko je za to kriv.

Ali, dodao je, nakon ramazana najvjerovatnije će uslijediti najmasovniji protesti.

- S njima se očito ne može drugačije – kazao je Velić.

Borci iz kampa ističu da se iz Parlamenta pravdaju time da iz Vlade čekaju materijale.

Dvanaesti mjesec

- Šta Vlada ima s tim? Ušli smo u 12. mjesec protesta. Vlada je imala 12 mjeseci vremena – dodaju borci iz kampa.

Podsjećamo da je 18. aprila, nakon dva dana protesta pred Parlamentom FBiH, kada je bila i evakuacija iz zgrade, postignut dogovor da će u roku od 30 dana biti održana sjednica s tri boračka zahtjeva na dnevnom redu. Borci traže uspostavu i objavu jedinstvenog registra korisnika prava i boraca, ukidanje finansiranja boračkih udruženja i borački dodatak.

 Umro Šefik Mehmedović

I dok vlast krši još jedno obećanje, umro je 17. borac koji je prošao kroz kamp u Sarajevu. Srce Šefika Mehmedovića iz Ilijaša, kojem je pozlilo krajem aprila, kada su ga ljekari Hitne pomoći uspjeli vratiti u život, nažalost nije izdržalo. On je tada, prema riječima boraca iz kampa, doživio jak infarkt i blaži moždani udar.

- Nije ni izašao iz bolnice - dodaju njegove kolege.

NA VRH