ZADRUGA

Akcija SIPA-e širom BiH, pretresi na 15 lokacija

Ilustracija

Avaz.ba

23.5.2018

U nastavku aktivnosti u okviru operativne akcije kodnog naziva „Zadruga“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše pretrese službenih prostorija 15 pravnih lica na području Sarajeva, Mostara, Livna, Konjica, Širokog Brijega, Tuzle, Gradačca, Donjeg Vakufa i Zenice.

Pretresi se vrše prema naredbi Kantonalnog suda Sarajevo, zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela pranje novca, zloupotreba službenog položaja, krivotvorenje isprave i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka.

Tokom realizacije navedenih aktivnosti, u koordiniciji s Kantonalnim tužilaštvom Sarajevo i Kantonalnim sudom u Sarajevu, izdejstvovane su tri usmene naredbe za pretres koje se odnose na dva pravna lica i jedan stambeni porodični objekt.

Navedene aktivnosti policijski službenici SIPA-e provode u saradnji s policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Livanjskog kantona, MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Srednjobosanskog kantona i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

U okviru predmeta „Zadruga“, u prethodnom periodu policijski službenici SIPA-e realizirali su dvije operativne akcije u koordinaciji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. Također, SIPA je u sklopu nastavka saradnje s Kantonalnim tužilaštvom Sarajevo prema navedenom predmetu podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelim i izvršiocima protiv dva fizička i dva pravna lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo pranje novca na način da su prijavljena fizička lica u periodu od 2010. godine do 2017. godine osnovali dva pravna lica kao agencije za posredovanje u zapošljavanju, putem kojih su, prema osnovu fakturisanja usluga, koje stvarno nisu izvršene, omogućili prikrivanje prirode, izvora i porijekla novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 51.765.502,19 KM koja su stečena krivičnim djelima.

Po završetku aktivnosti, više informacija će biti dostupno javnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.