REPORTAŽA

Rusi prodaju nekretnine u Crnoj Gori, stigli Turci!

A. Durgut

Piše: E. Trako

19.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

(Foto: A. Durgut)


Nakon ulaska Crne Gore u NATO, ruski državljani, koji su od 2005. godine postali vlasnici skoro 100.000 nekretnina u ovoj zemlji, a najviše u Budvi, Tivtu, Kotoru i Herceg-Novom, sve više prodaju svoje stanove i kuće.

Bogati Rusi koji su prethodnih godina po izuzetno visokim cijenama kupovali zemljište i nekretnine, danas nastoje da svoja veleljepna zdanja prodaju i da izvuku makar dio uloženog novca.

Najveći razlog

Reporteri “Dnevnog avaza” bili su u posjeti Herceg-Novom. Na desetak kuća postavljene su ogromne table “Prodaje se” na ruskom i engleskom jeziku.

- Rusi sada bježe odavde glavom bez obzira. Sve je to politika – govori nam vlasnica pansiona “Villa Margot”.

Marko Ristić iz agencije za nekretnine “Kamin” iz Budve kazao nam je da su Rusi posljednjih godina masovno kupovali zemljište na moru, gradili vile i apartmane, ali su kupovali i kuće te ih restaurirali i za svoje, ali i za potrebe tržišta.

- Kako se Crna Gora približila Evropskoj uniji, a znamo da je Rusija na suprotnoj strani EU i NATO-a, a pogotovo zato što je sada Crna Gora ušla u NATO, to je 99 posto najveći razlog zašto odlaze i napuštaju Crnu Goru. Najviše njihovih državljana vlasnika nekretnina je u Tivtu, Budvi i okolici Kotora – kaže Ristić.

Ristić: Prodaju upola cijene


Prema nezvaničnim podacima, ruski državljani su od 2005. do 2010. kupili skoro 100.000 nekretnina u Crnoj Gori. U posljednje dvije godine rijetko kupuju, i to manje stanove, vrijednosti od 50.000 do 60.000 eura.

Zvanični podaci ove zemlje kažu da skoro 4.200 ruskih državljana ima stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori, a 2.600 ih ima nekretnine samo u Budvi.

- Ima posla za sve agencije koje se bave prodajom nekretnina. S tim što su oni kupovali nekretnine po nekim cijenama koje nisu bile realne tržišne cijene. Sada, kada napuštaju Crnu Goru, oni bi da prodaju nekretnine, odnosno da uduplaju taj novac, što je skoro nemoguće. Krenu oni s nekim visokim cijenama pa se to poslije iskristalizira, prodaju za dosta manje od one prvobitno zacrtane cijene. Ima slučajeva da prodaju upola cijene – dodaje Ristić.

Obrazovani ljudi

I dok se Rusi polako pakuju, Turci, koji, opet, bježe od režima Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayip Erdogan), sve više dolaze u Crnu Goru.

- I to opet ima veze sa politikom. Ruse su, dakle, zamijenili državljani Turske. Opet zbog političke situacije u Turskoj. To su mahom obrazovani ljudi, koji bježe od režima Erdoana i njegove politike. Znam to iz razgovora s njima. Turci obično kupuju u Podgorici, Budvi, Tivtu, Kotoru – kaže na kraju Marko Ristić iz agencije “Kamin” iz Budve.

BROJKE

100.000 nekretnina u vlasništvu Rusa

4.200 Rusa ima stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori

50.000 eura cijena manjeg stana


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.