BIH

Pojačavamo angažman na Balkanu, u BiH radimo na reformama

Autor:S. NUMANOVIĆ

27.6.2018

Govoreći pred Helsinškim komitetom, pododborom Komiteta za vanjske poslove Senata SAD, pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju je naglasio da američka diplomatija i predsjednikova administracija u cjelini intenziviraju angažman na zapadnom Balkanu.

Turneja po Evropi

Mičel je razgovarao s senatorima nakon još jednog putovanja po Evropi. On se upravo vratio s turneje u okviru koje je posjetio i Hrvatsku protekle sedmice.

- Povećavamo svoju uključenost u procese na zapadnom Balkanu. Kroz angažiranu američku diplomatiju i u tijesnoj saradnji s Evropskom unijom, podržali smo lidere koji imaju viziju, premijere Zaeva i Ciprasa u postizanju potencijalno historijskog iskoraka u sukobima Atine i Skoplja u vezi imena Makedonije. Intenzivirali smo i komunikaciju s Srbijom i Kosovom - istakao je on.

Zanimljivo je da je Mičel posebno istakao da SAD žele da Grčka bude država koja će brinuti o stanju i miru na zapadnom Balkanu.

On je prenio i da je procjena SAD da se Rusija i dalje miješa u procese u našem regionu. Direktno je prozvao Moskvu, za koju vjeruje da stoji iza niza protesta, te naveo primjer Crne Gore gdje je zvanični Kremlj stajao iza neuspjelog pokušaja državog udara prije dvije godine, koji je osujećen.

Vašington, prenosi Mičel dalje, smatra i da će se Rusija pokušati umiješati i osujetiti dogovor o imenu Makedonije. Pojasnio je i da SAD rade na jačanju makedonskih institucija i ocijenio sigurnosnu saradnju s Skopljem kao "odličnu".

Najavio je i da očekuje da Makedonija narednog mjeseca dobije poziv za članstvo u NATO.

Osvrnuo se i na stanje u Turskoj, gdje je, osim intenzivnog rada na oslobađanju grupe američkih državljana iz zatvora, istakao i aktivnosti na odvraćanju zvanične Ankare od kupovine ruskog raketnog sistema S-400, te ohrabrivanje predsjednika te države da ukine vanredno stanje.

Mičel je naglasio da su SAD i EU jedno, da je to kičma Zapada i demokratije, te da Vašington i Brisel imaju mnogo više zajedničkih, nego tačaka razmimoilaženja.

Posebno je istakao da ta osovina ima obavezu da se suprotstavi negativnim utjecajima Rusije, ali i Kine, koji se sve više šire u Evropi.

- Rusija i Kina žele slomiti Zapad. Rusija nas želi podijeliti. Kina nas želi potisnuti - upozorio je.

Ruska agresija

Mičel je potcrtao i da su intenzivne ruske i kineske aktivnosti u centralnoj i istočnoj Evropi.

Rusku politiku ocijenio je "revanšističkom", te je naglasio da je "vrijeme meke politike Vašingtona prema Moskvi, prošlost". Najavio je još odlučnije suprotstavljanje ruskoj agresiji, te u tom kontekstu naveo da SAD snažno pomažu Ukrajinu i Gruziju, države koje su najizloženije ruskoj agresiji.

Za Kinu je upozorio da plasiranjem kredita koji se ne mogu vratiti, osvaja prostor u dijelovima Evrope.

SAD, naglasio je visoki Trampov zvaničnik, žele bolje odnose s Rusijom, ali ih neće praviti žrtvujući prijatelje i saveznike. Moskva mora promijeniti politiku i aktivnosti, nakon čega će SAD napraviti promjene sa svoje strane.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.