BIH

Sud BiH demantirao tužioca Božu Mihajlovića

Božo Mihajlović

M.Aš.

9.7.2018

Sud Bosne i Hercegovine, radi pravilnog i istinitog informiranja javnosti, a povodom tendencioznih tvrdnji i netačnih insinuacija o postupku potvrđivanja optužnice u krivičnom predmetu Suda Bosne i Hercegovine broj S1 2 K 024337 18 Ko, koji se vodi po optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv optuženog Bože Mihajlovića, objavljenih u članku na domaćem internet-portalu u petak, 6. jula 2018. godine, izdaje sljedeći demanti:

Optužnica protiv optuženog Bože Mihajlovića podignuta je 19. juna 2018. godine. Sudija za prethodno saslušanje je, nakon pregledanja optužnice i dokaza, a u okviru svojih ovlaštenja propisanih Zakonom o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, predmetnu optužnicu vratio na uređenje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine radi uređenja određenih tehničkih detalja dana 25. juna 2018. godine.

Tužilaštvo je tako uređenu optužnicu ponovo dostavilo dana 29. juna 2018. godine, a ista je potvrđena 2. jula 2018. godine, s tim da je postupajući tužilac na uređenoj optužnici, umjesto ranijeg datuma podignute optužnice 19. 6. 2018. godine, stavio novi datum uređene optužnice 29. 6. 2018. godine.

S obzirom na to da je sudija za prethodno saslušanje prije vraćanja optužnice na uređenje brižljivo i pomno proučio kompletan optužni akt i prateće dokaze, to je prilikom razmatranja uređene optužnice preostalo ispitivanje samo onih dijelova optužnice koje je Sud svojim dopisom od 25. 6. 2018. godine naložio da se urede. 

Shodno tome, u potpunosti su netačni navodi koje optuženi iznosi u pojedinim medijima da je optužnica potvrđena za jedan dan, već je Sud u ovom, kao i u svim drugim predmetima postupao zakonito, savjesno i pravovremeno u periodu od 19. juna do 2. jula 2018. godine.

S druge strane, osnovno je pravilo krivičnog postupka da se optužnica ne može podići, a da se prethodno osumnjičeni nije imao priliku izjasniti o navodima optužbe, pred nadležnim tužiocem.

Sudija za prethodno saslušanje je prilikom razmatranja optužnice protiv optuženog Bože Mihajlovića proučio dostavljeni iskaz tada osumnjičenog Mihajlovića i našao da je tada osumnjičeni na propisan način ispitan od tužioca o navodima optužbe u prisustvu svog branioca, čime je i u ovom dijelu ispunjen uvjet za donošenje odluke o optužnici, kaže se u reakciji Suda BiH.

Mihajlović je u petak, 6. jula, podsjećamo, iznio niz insinuacija na podignutu i potvrđenu optužnicu Tužilaštva BiH koja ga tereti za nesavjestan rad u službi.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.