Mesić: Zagreb i Beograd kalkuliraju s cjelovitosti BiH

"I Zagreb i Beograd šalju poruke da su za cjelovitu BiH, a onda dolazi ali", kazao je, između ostalog, nekadašnji hrvatski predsjednik

Večernji list
29.08.2018 22:39

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je u srijedu u Zenici da vladajuće politike iz Zagreba i Beograda kalkuliraju s cjelovitosti Bosne i Hercegovine te izrazio očekivanja da će se s vremenom ukinuti entitetska podjela i zemlja ponovno postati jedinstvena.

"I Zagreb i Beograd šalju poruke da su za cjelovitu BiH, a onda dolazi 'ali'. Kada sam ja bio predsjednik Hrvatske uvijek sam slao poruku Bosancima Hercegovcima, ali i Hrvatima, da im je domovina BiH i glavni grad Sarajevo", rekao je Mesić u govoru nakon što je primio priznanje počasnog građanina Zeničko-dobojskog kantona.

Pri tome je ocijenio lošim to što je međunarodnoj upravi u Bosni i Hercegovini oduzeta mogućnost sankcioniranja domaćih političara koji zagovaraju podjele BiH.

"Ko ne prihvaća pravila, kao u sportu, sudije ga isključe. Tako treba i u politici. (Visoki predstavnik) Valentin Incko (Inzko) je dobar čovjek, ali nema snagu koju mu daje njegova država da isključi onoga ko ne priznaje pravila", dodao je Mesić napominjući kako to najviše smeta Bosni i Hercegovini.

Mesić se u govoru zauzeo i za ukidanje entitetskih granica u Bosni i Hercegovini ističući da su neprirodne od vremena srednjovjekovne bosanske države, te otomanske i austrougarske okupacije i bivše Jugoslavije.

"Ratne prilike su bile takve i možemo se nadati da će se granice entiteta u budućnosti smanjivati i da će BiH ponovo profunkcionirati kao jedinstvena zajednica", dodao je Mesić.

NA VRH