SKANDAL Babić u Australiju pobjegao pedesetih godina prošlog stoljeća

Je li za počasnog bh. konzula imenovan član ustaške emigracije?

Ako je ovo imenovanje i proizvod takozvanog bh. nacionalnog ključa, vala, previše je, naveo u e-mailu jedan od naših građana s australskom adresom

S.DEGIRMENDŽIĆ
30.08.2018 20:00

Babić: Kontroverzni konzul

Informacija da je Predsjedništvo BiH krajem prošle godine za počasnog konzula naše zemlje u Australiji imenovalo Nikolu Nicka Babića, tek nedavno je došla do mnogih bh. građana koji žive u toj dalekoj zemlji i izazvala je njihove burne reakcije i ogorčenje.  

Tako je ovih dana na mnoge adrese naših državljana ili onih koji su porijeklom iz BiH, a žive u Australiji, stigao e-mail s naslovom „Upoznajte (ne baš tako novog) počasnog konzula u Melburnu“.

Ogromno razočarenje

Uz e-mail je priložen intervju s Babićem u jednim bh. dnevnim novinama objavljen krajem prošle godine, kada je on, kako je navedeno, i imenovan za počasnog konzula.

Babić je u tom razgovoru naveo da je u Australiju emigrirao pedesetih godina prošlog stoljeća, „kada je shvatio da kao Hrvat nikad neće biti u jednakom položaju kao građani ostalih nacionalnosti u propaloj državi“, te se, kako je navedeno, prisjetio godina kada je Titov režim progonio Hrvate i kada su mnogi morali silom prilika napustiti ove prostore.

Naveo je i da je pomagao kada se rastakala njemu „mrska Jugoslavija“. Mnogi bh. građani u ovakvim izjavama prepoznali su izraze kojima se koristi ustaška emigracija u svijetu, pa tako i u Australiji, te je stoga ogromno njihovo razočarenje što je takva osoba imenovana za počasnog konzula BiH.

- Ako je ovo imenovanje i proizvod takozvanog bh. nacionalnog ključa, vala, previše je - naveo je u e-mailu jedan od naših građana s australskom adresom.

Za sada se čeka i zvanična reakcija asocijacija koje zastupaju interese naših građana u Australiji, a kojima su se oni, također, obratili s upitima o tom imenovanju. Inače, ovo imenovanje, za „Avaz“ je prokomentirao i Damir Arnaut, državni poslanik SBB-a, nekadašnji ambasador BiH u Australiji i pravni stručnjak.

  • Arnaut: Neprimjerena terminologija
    Arnaut: Neprimjerena terminologija

Najekstremniji klubovi

- Ovo je imenovanje, blago rečeno, sramota. Terminologija koju gospodin Babić koristi je terminologija najekstremnijih emigrantskih klubova u Australiji, klubova koji ističu biste Ante Pavelića i ustaške zastave, klubova u kojima je odrastao fudbaler Joe Šimunić, kojeg je FIFA svojevremeno kaznila zbog uzvika "Za dom spremni" na utakmici Hrvatska – Island - kaže Arnaut.

On dodaje da je predlagao da za počasnog konzula u Melburnu bude imenovan profesor na Univerzitetu Victoria i veliki prijatelj BiH Ron Adams, ali da taj prijedlog nikad nije stavljen na dnevni red Predsjedništva BiH iako je napisao više od 20 urgencija.

- I gospodin Izetbegović sada klekne pred gospodinom Čovićem i u Melburnu imenuje čovjeka s ovakvim pogledima. Zgrožen sam takvim nedostatkom državotvorne svijesti i popuštanjem koje je gospodin Izetbegović ovim pokazao - zaključio je Arnaut.

Ugledna imena  

Arnaut je podsjetio i da je svojevremeno, kao ambasador BiH u Australiji, uspostavio prve počasne konzulate BiH. No, ističe da se vodilo računa o tome da to ne budu kontroverzne osobe te da je u Sidneju na njegov prijedlog imenovan Australac, vlasnik velike umjetničke galerije u centru tog grada, dok je predložio da u Oklandu na Novom Zelandu počasni konzul bude prof. dr. Zoran Salčić, prvi član Akademije nauka i umjetnosti Novog Zelanda koji nije rođen u nekoj zemlji Komonvelta.

NA VRH