KONJIC

Radončić obišao postrojenja "Igmana"

Direktor kompanije je kazao da ova firma dnevno proizvede oko 300.000 metaka raznih kalibara

M. Aš.

31.8.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, delegat u Domu naroda PSBiH i član Komisije za odbranu i sigurnost PSBiH, posjetio je danas "Igman" iz Konjica, najveću domaću kompaniju namjenske industrije FBiH.

Radončić je u društvu Đahida Muratbegovića, direktora "Igmana", Nermina Džindića, ministra energije i rudarstva, te Osmana Macića, predsjednika KO SBB-a HNK, obišao i postrojenja ovoga giganta koji proizvodi svjetski poznatu municiju.

Delegacija je obišla i postrojenja u podzemnim skladištima, gdje nastaje proizvodnja municije, a Muratbegović je Radončića upoznao s radom ove kompanije i uvjetima poslovanja.

Informirao ga je o kompletnoj proizvodnji, kazavši da "Igman" svoj rad nije prekidao ni u ratu.

Tokom polusatnog obilaska kompanije, u kojoj nastaje municija koja se izvozi većinom na inostrano tržište, Muratbegović je Radončića upoznao s kompletnom proizvodnjom od metka do kapisle, tvrdeći da je kontrola prilikom proizvodnje 100 posto rigorozna. Direktor "Igmana" je kazao da ova firma dnevno proizvede oko 300.000 metaka raznih kalibara te najavio nova ulaganja u vrijednosti od šest miliona eura.

Tokom posjete radnici su lidera SBB-a srdačno pozdravljali.

Inače, "Igman" iz Konjica vodeća je kompanija namjenske industrije s 1.158 zaposlenih radnika. U prvih šest mjeseci ove godine zaradila je milion KM više nego prošle, a profit je, u odnosu na isti period lani, bio veći za 800.000 KM.

Radončić je tokom posjete čestitao Muratbegoviću i saradnicima na odličnim rezultatima, zaželivši im još veći uspjeh u radu.

Pola Konjica radi u "Igmanu"

Prema riječima Muratbegovića, više od pola Konjica radi u "Igmanu", a pola ih se hrani od ove firme. Prosječna plaća u kompaniji iznosi 860 maraka. Firma na mjesečnom nivou za plaće i doprinose državi izdvaja 1,8 miliona maraka, a radnici ove kompanije ni tokom agresije na BiH nisu prekidali proizvodnju, radeći 24 sata dnevno.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.