IZBORI 2018

Žarko Papić: Samo SBB i SDP za sada vode pozitivnu kampanju

Imamo tzv. partije koje su kartelski organizirane i reprezentiraju nacionalne oligarhijske kapitale - što je u ratu švercovano, a poslije certifikatima kupljeno

Žarko Papić: Historijska prilika. Arhiv

N1

7.9.2018

Politički analitičar Žarko Papić je u gostovanju na N1 televiziji kazao da se propušta "historijska prilika" za BiH povodom nastupajuće kampanje i oktobarskih izbora.

Otvaraju se pitanja promjene Ustava na način promjene, ne samo trećeg entiteta nego i ukidanja konstitutivnosti. Ono što su bitne stvari za BiH postaju predmetom kampanje - pojasnio je Papić. 

Dodao je da se propušta historijska prilika za sve lijeve i građanske partije. 


Propušta se historijska prilika. Ovo jeste bila prilika za lijeve i građanske partije, socijalno osjetljive, da se obrate što većem dijelu siromašnog stanovništa. BiH je podijeljena po kastama, da se tako izrazim. Mislim da je greška u tome što se u kampanjama prevelik značaj daje mjestu za Predsjedništvo, a ostalo pada u drugi plan - poručio je. 

Papić smatra da trenutno pozitivnu kampanju vode dvije partije.

Pozitivnu kampanju za sada u nastanku vode SDP i SBB. Druge partije i dalje na starinski način rade na tome da proizvedu tenzije i mržnju. U toj konfliktnosti se koristi odnos prema BiH, tj. ko je izdajnik, ko je patriota. Mi imamo tzv. partije koje to nisu u pravom smislu, one su kartelski organizirane i reprezentiraju nacionalne oligarhijske kapitale - ono što je u ratu švercovano, a poslije certifikatima kupljeno. Imate masu njih koji su u sprezi s vlašću i to je situacija u kojoj će učiniti sve da oni i njihovi ne siđu s vlasti. Onog momenta kada siđu s vlasti, tad će možda i država profunkcionirati - zaključio je Žarko Papić tokom gostovanja na N1.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.