IZBORI 2018. Kandidat Narodne stranke Radom za boljitak za člana Predsjedništva BiH

Lijanović: Sudbina zemlje je u rukama mladih

Pitali su o mjerama koje je moguće poduzeti u borbi protiv korupcije, interesirali se za ekonomske planove jačanja zemlje

Avaz.ba
25.09.2018 20:26

Lijanović tokom druženja s mladima

Sudbina je 7. oktobra u rukama mladih, poručio je Jerko Ivanković Lijanović, kandidat Narodne stranke Radom za boljitak za člana Predsjedništva BiH, na kafi s mladima iz cijele Bosne i Hercegovine.

Lijanović je mlade pozvao da iskoriste svoje biračko pravo i naglasio kako je olovka njihovo jedino oružje te da ga trebaju iskoristiti.

Institut za razvoj mladih KULT, u cilju da podrži razumijevanje mladih u izbornom procesu za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, organizirao je niz susreta mladih ljudi s kandidatima/kandidatkinjama za Predsjedništvo BiH.

Mladi su tokom druženja s kandidatom pitali o mjerama koje je moguće poduzeti u borbi protiv korupcije, interesirali se za ekonomske planove jačanja zemlje, ali i mehanizme koje je moguće koristiti da bi se spriječio odlazak mladih iz zemlje.

U Bosni i Hercegovini živi oko 700.000 mladih, koji su zakonima o mladima definirani kao osobe dobi od 15 do 30 godina. Većina mladih ima pravo glasa, a Institut za razvoj mladih KULT na ovaj način im želi dati priliku da budu birači, a ne glasači. Mišljenja smo da pitanja mladih trebaju i moraju biti dio programa političkih stranaka u BiH te da je krajnje vrijeme da najviši nivo vlasti u svoj diskurs stavi mlade kao primarni fokus.

S druge strane, na ovaj način predstavnici vlasti koje ti mladi biraju imaju priliku svoje izborne programe kreirati u skladu sa stvarnim potrebama mladih u BiH.

NA VRH