PROGRAM UN-A

Podrška obrazovanju djece s poteškoćama u razvoju

Koordinatorica projekta Emina Džafić ukazala je na položaj djece s poteškoćama u razvoju u bh. društvu

E. Džafić

E. Dž.

5.10.2018

U organizaciji Udruženja "Momentum" održana je pres-konferencija pod nazivom ''Održiva inkluzija – Podrška obrazovanju djece s poteškoćama u razvoju“. 

Projekt se realizira u okviru Razvojnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu koji implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda. Finansiran je od Evropske unije u BiH, a sufinansiran od sarajevske Općine Centar.   

Djeca s poteškoćama u razvoju nailaze na brojne prepreke kada je u pitanju sistemsko djelovanje u Bosni i Hercegovini, krenuvši od prava na školovanje, nedostatka novčane pomoći, pa nadalje.

- Svrha ovog projekta jeste doprinos održivoj socijalnoj inkluziji učenika s poteškoćama u razvoju u odgojno-obrazovnom sistemu na području općine Centar Sarajevo, razvijajući njihove vještine i kapacitete za usvajanje nastavnog gradiva i socijalne interakcije – rekao je predsjednik Udruženja „Momentum“ Alem Ćesir.

Koordinatorica projekta Emina Džafić ukazala je na položaj djece s poteškoćama u razvoju u bh. društvu.

- Djeca s poteškoćama u razvoju čine jednu od najugroženijih grupa u Bosni i Hercegovini, počevši od ranog djetinjstva i školske dobi, jer im se nerijetko ne osigurava pristup osnovnom obrazovanju u redovnim odgojno-obrazovnim ustanovama – rekla je Džafić.  

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.