IZBORI 2018.

Sva biračka mjesta u Trebinju otvorena

GIK je na šalterima gradske uprave osigurala dvije osobe koje će svakome ko dođe moći reći gdje treba da glasaju

P. M.

P. M.

7.10.2018

U Trebinju je otvoreno svih 45 biračkih mjesta i jedno mjesto za glasanje u odsustvu i nepotvrđenim glasačkim listićima, a angažirano je i sedam mobilnih timova, potvrdila je Željka Ružić, predsjednik Gradske izborne komisije Trebinje.  

- Od 45 biračkih mjesta, 44 su otvorena u 7 časova, dok se na jednom kasnilo 15 minuta iz tehničkih razloga, tako da će se na tom biračkom mjestu glasanje produžiti za 15 minuta - navela je Ružić i dodala da sva biračka mjesta osiguravaju pripadnici PU Trebinje.

Prema njenim riječima pravo glasa u Trebinju ima 30.462 birača, a certificirana su 482 člana biračkih odbora, koji su zadužili birački materijal.

- Mobilni timovi će obilaziti ukupno oko 250 naših sugrađana koji su vezani za ustanove (bolnica, Dom penzionera, Kazneno - popravni zavod) ili koji su zbog starosti, invalidnosti i bolesti vezani za svoje domove i ne mogu izaći na redovno biračko mjesto - pojasnila je Ružič i dodala da se mjesto za glasanje u odsustvu i nepotvrđenim glasačkim listićima nalazi na novoj lokaciji, u prostorijama Javne ustanove "Radnik", u Ulica cara Lazara.

Gradska izborna komisija Trebinje akreditirala je 535 posmatrača iz reda političkih subjekata, a CIK BIH je akreditirala posmatrače ispred OEBS-a, koji će također biti prisutni na biralištima.

Ružić je navela da će punoljetni građani Trebinja mjesto glasanja moći da provjere u Centru za usluge građanima Gradske uprave i putem SMS poruke.

- GIK Trebinje je na šalterima gradske uprave osigurala dvije osobe koje će svakome ko dođe moći reći gdje treba da glasaju. Građani se o mjestu glasanja mogu informirati i slanjem SMS poruke na telefon 091 12 12 12, a poruka treba da sadrži samo jedinstveni matični broj glasača. Također, predsjednici biračkih odbora imaju obavezu da, ukoliko ne nađu glasača na biračkom spisku, odmah kontaktiraju nas iz GIK - a, kako bi se odmah provjerilo gdje naš sugrađanin treba da glasa. Na taj način svakom punoljetnom građaninu Trebinja biće dostupna informacija gdje je njegovo mjesto za glasanje - istakla je Ružić.


P. M.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.