Odluka o osnovanosti žalbe ratnog zločinca

Troje haških sudija razmatra izmjene Mladićevog vijeća

Meron se svojevoljno povukao iz suđenja Karadžiću

Piše: BIRN

Mehanizam za međunarodne tribunale imenovao je troje sudija koji će preispitati odluku da se iz Žalbenog vijeća u postupku protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića izmijeni troje sudija zbog pristrasnosti.

Sudija Vilijam Sekule (William) imenovao je troje kolega koji će donijeti odluku o tome je li osnovana žalba haških tužilaca na odluku kojom je odbijen njihov zahtjev da se preispita isključenje sudija Teodora Merona (Theodor), Karmela Ađijusa (Carmel Agius) i Dakuna Liuja (Daqun Liu).

Ranije je sudija Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antonetti) prihvatio zahtjev odbrane da se iz žalbenog postupka isključe sudije Teodor Meron te Karmel Ađijus i Dakun Liju. 

Antoneti je odluku donio kao "najiskusniji sudija", s obzirom na to da se podnesak odnosio na Merona, koji je kao predsjednik Mehanizma nadležan za donošenje odluke.

Kako je u svojoj odluci naveo Antoneti, sudije Meron, Ađijus i Liju "djeluju pristrasno", s obzirom na to da su u ranijim predmetima u Hagu donosili određene zaključke koji se tiču Mladića.

Ovu odluku oštro su kritizirali predstavnici udruženja žrtava iz BiH, a pozdravili Mladićevi advokati.

Tužiteljica Katrina Gustafson (Catherine) je u svom zahtjevu navela da je potrebno kreirati novo Vijeće budući da odluka sudije Antonetija "predstavlja definitivnu izmjenu do sada utvrđene sudske prakse pred Međunarodnim krivičnim sudovima".

Nakon što se haška tužiteljica žalila na odluku Antonetija, Meron je podnesak prebacio idućem "najiskusnijem sudiji" Sekuleu, koji je odredio tročlano vijeće koje će donijeti odluku o tome.

Sudije Vijeća su Li Mutonga (Lee Muthonga), Vanj Pruse Jensen (Vagn Prusse Joensen) i Ben Emerson.

Sekule je, također, uključen u proces jer je u odvojenom procesu bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio njegovo isključenje iz žalbenog postupka, s obzirom na to da je prethodno bio u vijećima koja su donijela presude u predmetima protiv Vujadina Popovića i ostalih te Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici.

Prema Karadžićevom podnesku, sudija Sekule djeluje pristrasno zbog svojih ranijih odluka.

Karadžić i Mladić su u odvojenim prvostepenim presudama Haškog tribunala proglašeni krivima za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora, a Mladić na doživotnu zatvorsku kaznu. Obojica su uložila žalbe.

U Karadžićevom predmetu je, također, imenovano novo vijeće koje će donijeti odluku o isključenju sudije Sekulea, kao i o tome treba li zamjene da imenuje Meron ili Antoneti.

NA VRH