NJUJORK

EUFOR ostaje u BiH s obnovljenim mandatom

S. N.

7.11.2018

Evropska unija ponavlja svoju nedvosmislenu predanost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, nedjeljive i suverene zemlje.

Nakon izbora 7. oktobra i podsjećajući na zaključke iz juna 2018. godine, Evropska unija očekuje da će se svi lideri konstruktivno angažirati na formiranju vlasti na svim nivoima, u interesu svih građana.

Evropska unija podsjeća da očekuje od vlasti u BiH da daju prioritet nastavku reformi potrebnih za napredovanje na evropskom putu osiguravajući potpunu i učinkovitu provedbu Reformske agende - izjavio je ambasador Evropske unije pri Ujedinjenim narodima Žoao Vale de Almeida (João).

On je govorio tokom diskusije u Vijeću sigurnosti o stanju u Bosni i Hercegovini. Članovi tog tijela prethodno su saslušali izvještaj visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko).

Ambasador De Almeida naglasio je i da "Vijeće pozdravlja nastavak prisustva Operacije „Althea“, koja se nakon strateškog pregleda iz 2017. godine ponovo usmjerila na svoj temeljeni mandat, uz zadržavanje elemenata izgradnje kapaciteta i obuke koji se još smatraju potrebnim i ukidanje ostalih elemenata koji više nisu relevantni. U tom kontekstu, kao dio cjelokupne strategije EU za Bosnu i Hercegovinu.

- Vijeće potvrđuje spremnost EU da u ovoj fazi nastavi izvršni vojni mandat Operacije „Althea“ kako bi podržao vlasti Bosne i Hercegovine u očuvanju sigurnog okruženja, pod obnovljenim mandatom UN-a.

Vijeće očekuje predstavljanje narednog strateškog pregleda 2019. godine kao osnov za diskusiju sa zemljama članicama o zadacima i mogućnostima EUFOR-a za budućnost Operacije, imajući u vidu i potrebu za podrškom napretku Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija i uzimajući u obzir sigurnosnu situaciju na terenu.

Vijeće potvrđuje važnost kontinuirane koordinacije operacije EUFOR-a "Althea" s drugim međunarodnim akterima na terenu.

EU istovremeno nastavlja poticati vlasti Bosne i Hercegovine, uz podršku međunarodne zajednice, da ubrza svoje napore u zbrinjavanju viškova municije, naoružanja i eksplozivnih sredstava, kao i deminiranja i ostalih neriješenih pitanja - rekao je ambasador EU pri UN-u u svom govoru.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.