BRISEL

Vijeće za vanjske poslove: Neće biti zaključaka o BiH

Ministri će razmijeniti mišljenja o tome šta treba uraditi u našoj zemlji, ali nikakvih formalnih zaključaka neće biti

Brisel: Među prvim temama kojima će se ministri baviti bit će situacija u BiH nakon oktobarskih općih izbora

S. N.

19.11.2018

Ministri vanjskih poslova 28 članica Evropske unije počeli su pristizati u Brisel na sastanak Vijeća za vanjske poslove (FAC).

Tokom cjelodnevnog skupa, među prvim temama kojima će se ministri baviti, bit će situacija u Bosni i Hercegovini nakon oktobarskih općih izbora te reformski procesi u našoj zemlji.

Kako je najavljeno, ministri će razmijeniti mišljenja o tome šta treba uraditi u našoj zemlji, ali nikakvih formalnih zaključaka neće biti.

Prije početka sastanka, tokom razgovora s novinarima, ministar vanjskih poslova Češke Republike Tomaš Petriček, odgovarajući na jedno od novinarskih pitanja, naveo je da smatra da bi EU trebala uvesti sankcije Saudijskoj Arabiji zbog ubistva novinara Džamala Kašogija, ali i da SAD griješe svojim oštrim odnosom prema Iranu.

- Dogovor o kontroli nuklearnog programa s Iranom nema alternative - rekao je on.

Ako je suditi prema izjavama novinarima pred početak FAC-a, jedna od najinteresantnijih tema za novinare jesu pregovori o izlasku velike Britanije iz EU. Bezmalo, svi ministri koji su razgovarali s predstavnicima sedme sile isticali su da se nadaju da će Brexit biti uspještno završen za obje strane.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini), koja će predsjedavati današnjim sastankom FAC-a, u svojoj izjavi za novinare nije spomenula BiH kao jednu od tema, niti ju je iko od novinara pitao o našoj zemlji.

Predstavnike sedme sile zanimali su problemi Bliskog istoka.

Mogerini je rekla da smatra situaciju u Jemenu "jednom od najkatastrofalnijih našeg doba", dok je za odnose EU s Iranom naglasila da se moraju razvijati, te da Teheranu redovno ukaže na bilo koje zabrinutosti koje EU ima u vezi s ponašanjem zvaničnog Teherana.

Ona je najavila i da će se ministri vanjskih poslova susresti s ministrima odbrane država članica EU u drugoj polovini dana, kako bi razgovarali i o odbrambenim pitanjima, a sutra će s njima razgovarati i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

- Ne smijemo dopustiti da sukob u Ukrajini postane i ostane još jedan "zamrznuti konflikt" - poručila je Margot Valstrom (Wallstrom), ministrica vanjskih poslova Švedske.

U razgovoru s novinarima, pred početak FAC-a, ona je naglasila da će Ukrajina biti jedna od vrućih tema susreta evropskih ministara, te da ne očekuje da bi, nakon razgovora, moglo doći do novog vala sankcija protiv Rusije.


- Razgovarat ćemo o puno tema. Imamo na dnevnom redu Bosnu, Ukrajinu, mnogo ćemo pričati i Brexitu. Bitno je naći rješenje granice između Velike Britanije i Irske koje će biti najbolje moguće - poručio je Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke. On je prvi evropski ministar koji je izvijestio novinare u Briselu da je i BiH na dnevnom redu FAC-a.

Lajčak je naveo da će se razgovarati i o migrantskom problemu te najavio svoj bilateralni susret s Mogerini.

Odgovarajući na jedno od novinarskih pitanja, koje se ticalo situacije u Ukrajini, on je rekao i da ne može prognozirati hoće li EU uvesti nove sankcije protiv Rusije, ali da će se o Ukrajini detaljnije pričati.

Kao Malstrom, i Lajčak je najavio da će Unija još jednom osuditi nedavno održane izbore za vlasti pobunjenih dijelova Ukrajine - Donjeck i Luganjsk.

Karin Knajsel (Kneissel) stava je da se rat u Jemenu mora okončati u najkraćem mogućem roku. Ministrica vanjskih poslova Austrije stava je i da se EU mora jasnije odrediti prema ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija u Istanbulu prošlog mjeseca.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.