SARAJEVO

Meron: Ustupanje predmeta "Mladić" i "Karadžić" Srbiji je nemoguće

Mladić nije prijavio da će se obratiti TV-u ili radiju

Meron: Presuđujem na osnovu dokaza i činjenica. S. Saletović

Fu.M.

21.11.2018

U organizaciji Informativnog centra o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Grada Sarajeva, danas je u sarajevskoj Vijećnici održano predavanje sudije Teodora Merona (Theodor) na temu "Mehanizam kao novi model međunarodnog krivičnog tribunala".

Kako je u svom obraćanju istakao Meron, 161 osoba bila je optužena od Tribunala u Hagu.

- Imali smo stopostotni učinak u privođenju svih optuženih. Ali ovaj broj nije ni blizu broja osoba koje su počinili zločine. Ako pogledamo unazad nekoliko godina, progres nije baš bio onakav kakvim smo se nadali. Stoga, u sklopu moje posljednje posjete pozivam sve da se zločini što prije procesuiraju i da svi zločini ne prođu, a da ne budu dovedeni pred lice pravde - kazao je Meron.

Munira Subašić pitala je Merona je li moguće da ratni zločinci poput Karadžića i Mladića služe kaznu u Srbiji.

- Pitat ćemo ga i kako je moguće da se Ratko Mladić pojavljuje u TV emisijama i razgovara na taj način sa zločincem Šeseljem. Ako se Karadžić i Mladić ne proglase krivima za genocid u Srebrenici, ali i drugim mjestima u BiH smatramo da Haški sud nije odgovorio svom zadatku - rekla je Subašić.

Meron je za Informativni centar kazao da on tek počinje sa svojim radom te da mu se mora dati podrška. 

Meron je tokom predavanja u Vijećnici odgovarao na pitanja prisutnih.

Na pitanje kako presuđuje, on je kazao da to radi na osnovu dokaza i zakona.

- Nemam nikakvih predrasuda prema bilo kome. Novo Sudsko vijeće u predmetu "Mladić" ponovo je postavljeno. Ja sam, kao što znate, isključen iz tog slučaja. Ali vam garantiram da će ovaj slučaj biti okončan. Imat ćemo vrlo dobru presudu. U predmetu "Karadžić" također smo imali izuzeće. Ja sam iz tog slučaja istupio i također se nadam da će se i ovaj proces ubrzo okončati, najvjerovatnije, do kraja prvog tromjesečja 2019. godine - kazao je Meron.

Dodao je na kraju svog predavanja da je uvjeren da su predmeti "Karadžić" i "Mladić" najvažniji.

- Ustupanje ovih predmeta Srbiji je nemoguće. Nju niko ne razmatra. Što se intervjua Mladića tiče, mi u Tribunalu nismo znali da mu je sin u TV studiju i da se to snima. Mladić nije prijavio da će se obratiti TV-u ili radiju. Mi provodimo istragu je li u ovom slučaju povrijeđeno pravo - kazao je Meron.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.