LIČNOST SEDMICE

Pljuvanje domovine

S. NUMANOVIĆ

24.11.2018

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, rođena Mostarka, Marija Pejčinović-Burić polovinom ove sedmice imala je više nego težak posao da grupi novinara objasni poziciju svoje zemlje u Evropskoj uniji.

Nakon debakla koji je doživjela tokom sastanka Vijeća za vanjske poslove (FAC), ona je grupi medijskih predstavnika iz Hrvatske prenijela da EU ne razumije o kakvom to ona priča problemu u Bosni i Hercegovini, šta je to konstitutivnost i zašto Hrvat mora biti u Predsjedništvu BiH, kada je Hrvat i izabran.

Građanska država

Ministrica je prenijela predstavnicima „sedme sile“ da je jedan od temeljnih principa EU – građanin i jedan čovjek, jedan glas.

Očigledno da druga rođena Mostarka Željana Zovko nije čula ponavljanja Pejčinović-Burić o građanskom modelu uređenja evropskih država.


Na sjednici Vanjsko-političkog odbora Evropskog parlamenta (AFET), Zovko je osula neselektivnu paljbu po svojoj rodnoj Bosni i Hercegovini, rekavši da to „nije normalna država“ i da su Hrvati tamo ugroženi.


Da se razumijemo, neporeciva je ocjena da je minimalan broj Hrvata glasao za aktuelnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Također, iz ne tako davne historije znamo kako su završile države u kojima su jedni drugima nametali političke predstavnike. Ne ponovilo se!


Ali, Zovko je pred malobrojnim auditorijem izrigala vatru na državu u kojoj ne samo da je rođena, odrasla, odškolovala se već ju je i u više mandata predstavljala kao ambasadorica.


A onda se, preko liste za dijasporu, obrela u Evropskom parlamentu, gdje kao HDZ-ovka oličava portparola krajnjeg desnog ekstremizma.


Očito je da su izbori bili samo okidač da prokulja sva mržnja koju gaji prema rodnoj grudi. I da se odmah zna – historija je prepuna primjera kako završe takvi.


Zovko, međutim, ne haje. Ne zanimaju je činjenice, nema želju da promisli. Priča šta joj naumpadne, ni ne promisli, izgovori. I tako joj se desi da prozove Islamsku zajednicu, insinuira inžinjering i ostale trice i kučine.


„Pomirljiva“ podvala


Pošto je ipak, na kraju, uključila mozak, u naknadnom obraćanju na AFET-u „pomirljivo“ se založila za „federalizaciju BiH“ i podsjetila još malobrojniji auditorij da u njenoj domovini živi „500.000 Hrvata koji imaju dokumente EU“, te da se zbog toga Unija mora brinuti o njima...


„Federalizacija“ je „srednji put“ između secesionizma i unitarizma, objasnila je. Mi smo pročitali da zagovara treći entitet.


I tako je Zovko izvela svoj performans u AFET-u u dva čina.

    

Mediji u Hrvatskoj nisu je baš zabilježili. Očito, za njen jed auditorij zapadnog nam susjeda nema više stomaka. I ne samo to. Upadljiva je šutnja premijera Andreja Plenkovića. On je tamošnju javnost uspio zabaviti pričom o svojoj kilaži. I jest se udebljao, samo tako. I sada je na rigoroznoj dijeti.


Na dijeti, onoj verbalnoj, je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ako je suditi po njenom ponašanju, prije će ponovo dijeliti po Hrvatskoj čokolade iz Srbije nego debatirati o sastavu Predsjedništva BiH!


Zovko, tako, ostade sama. U svom halu!

Životopis pun BiH


CV Željane Zvoko, na njenoj zvaničnoj stranici EP-a, prepun je BiH. Funkcija do funkcije. Sigurno joj je sasvim normalno da mrzi državu koja joj je sve dala.


Moguće je da izvor takvog osjećaja počiva na činjenici da je u EP ušla s mizernih nešto više od 2.000 glasova, što joj ne bi osiguralo mjesto ni u kantonalnom parlamentu u domovini.


Rođena je 25. marta 1970. godine. Da, u Mostaru. BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.