DOM NARODA BIH

Ivanić predložen, moguće kandidature Čovića, Radončića, Genjca, Šepića...

Nikšić potvrdio da će najvjerovatnije Denis Bećirović biti nominiran za ulazak u Dom naroda BiH

Dom naroda: Dostavljena imena iz NSRS. Arhiv

S.DEGIRMENDŽIĆ

30.11.2018

Narodna skupština Republike Srpske jučer je predložila 20 kandidata za delegate u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Nakon što Centralna izborna komisija (CIK) BiH obavi provjere i ovjeri liste kandidata iz RS, NSRS će potom glasati o svakoj listi, a rezultate će dostaviti CIK-u, koji će potom utvrditi konačne rezultate i dodijeliti mandate za ukupno pet delegata.  

 Odluka CIK-a

Među najpoznatijim imenima kandidiranih za ulazak u Dom naroda iz RS, između ostalih, jesu Mladen Ivanić, Mladen Bosić, Dušanka Majkić, Lazar Prodanović, Nikola Špirić, Sredoje Nović i Dragutin Rodić.

S druge strane, izbor državnih delegata iz FBiH vrši Dom naroda Parlamenta FBiH, čije je konstituiranje još na čekanju.

No, već se špekulira nekim imenima koja bi, kada za to dođe vrijeme, mogla biti iz Federacije nominirana za izbor u najviši zakonodavni organ na nivou BiH.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić već je najavio da Denisa Bećirovića vidi kao delegata u Klubu Bošnjaka Doma naroda BiH. Nakon SDP-a, u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH najviše delegata trebao bi imati SBB, tako da će ovoj stranci vjerovatno pripasti jedno mjesto delegata u državnom Domu naroda. Prema informacijama iz SBB-a, kandidat ove stranke ponovo bi mogao biti njen lider Fahrudin Radončić.

Također, s obzirom na to da blok lijevih i narodnjačkih stranaka koje formiraju vlast u kantonima očekuje da u Domu naroda FBiH ima najmanje devet bošnjačkih delegata, ovom bi koalicionom bloku trebala pripasti tri delegatska bošnjačka mjesta u državnom Domu naroda. To treće mjesto, pored Bećirovića i Radončića, moglo bi pripasti Senadu Šepiću, predsjedniku Nezavisnog bloka.

Nezvanično se u javnosti pojavljuje i podatak da bi Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, mogao postati jedan od pet delegata u Klubu Hrvata u Domu naroda.

Zamjena mjesta

No, kada je riječ o SDA, saznaje se i da bi Halid Genjac, koji je izabran u Predstavnički dom BiH, mogao odustati od poslaničkog mandata, kako bi opet bio kandidiran u Dom naroda BiH.

Za ulazak u Dom naroda s liste DF-a najvjerovatniji kandidat za bošnjačkog delegata je Sifet Podžić, a za hrvatskog Boriša Falatar iz Naše stranke.

 Kako se biraju delegati

Dom naroda Parlamenta BiH ima 15 delegata, od kojih su po pet Bošnjaka i Hrvata iz FBiH, a pet iz RS.

Svaka stranka ili delegat u Hrvatskom ili Bošnjačkom klubu u Domu naroda FBiH Federacije, koji broje po 17 članova, imaju pravo nominirati jednog ili više kandidata za izbor u Dom naroda BiH.

Liste s imenima jednog ili više kandidata upućuju se na provjeru i ovjeru CIK-u. Kada CIK ovjeri te liste, vraća ih Federalnom domu naroda, u kojem svaki delegat daje jedan glas za jednu listu. Glasanje je tajno.

U konačnici CIK utvrđuje koja je lista dobila najviše glasova, a prvi kandidat s liste s najvećim brojem glasova dobiva mandat. Sličan postupak provodi se i u NSRS.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.