POLITIKA

Džaferović: Vijeće ministara što prije mora predati odgovore na pitanja EU

On je istakao da je ovo bio važan sastanak za BiH

Džaferović: Na nama je da najurgentnije riješimo pitanje odgovora. N1

Avaz.ba

10.1.2019

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, nakon sastanak s Kristijanom Dan Predom (Christian), izjavio je da Vijeće ministara BiH hitno mora poslati odgovore na dodatna pitanja te da očekuje da će taj proces biti okončan u narednih nekoliko dana.

On je istakao da je ovo bio važan sastanak za BiH, kojem je, osim izvjestilaca Evropske komisije za BiH, prisustvovao i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) te da su to ljudi koji snažno podržavaju put BiH ka Evropskoj uniji. 

Na nama je da najurgentnije riješimo pitanje odgovora na dodatna pitanja. Očekujem da će taj proces biti okončan u narednim danima. Postoje određeni problemi u poglavlju 26 što se tiče obrazovanja - kazao je Džaferović. 

Džaferović je, također, kazao da očekuje od Vijeća ministara da kompletira odgovore i da ih dostavi Evropskoj komisiji.

Drugo specifično pitanje je funkcioniranje parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje. Taj odbor Evropskog parlamenta čini grupa zastupnika iz Evropskog parlamenta i naša Zajednička komisija za EU integracije. Vodi se rasprava o Poslovniku o radu. Imamo problem sa stavom zastupnika koji dolaze iz entiteta Republika Srpska kada je odlučivanje u pitanju - kazao je Džaferović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.