MIŠLJENJE Predsjednica RS okrivila bh. političku stranku za trenutnu situaciju

Cvijanović: SDA se opasno poigrava sa BiH

Naglasila da je apelacija još jedan dokaz neprijateljstva i odsustva tolerancije

Srna
23.01.2019 16:35

Željka Cvijanović

Foto: Arhiv

Predsjednica RS Željka Cvijanović izjavila je za agenciju Srna da se SDA opasno poigrava sa BiH.

Na pitanje Srne da prokomentaira najavu SDA da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva RS, Cvijanović je rekla da SDA možda djeluje da udaraju po RS, ali to nije tako.

Blokirali su konstituiranje Vijeća ministara, iako se, doduše, pretvaraju da će poštovati princip da pobjedničke partije formiraju vlast na nivou BiH. Blokirali su put ka EU uvjetujući ga aktivacijom MAP-a i NATO-om, iako u okviru EU postoje neutralne zemlje koje nisu u NATO članstvu - navela je Cvijanović.  

Ona je naglasila da je ova apelacija još jedan dokaz neprijateljstva prema RS i odsustva tolerancije po čemu su, inače, poznati Sarajevo i SDA.

  - To će, naravno, dodatno motivirati političku i narodnu volju u RS da se branimo od nasrtaja te vrste. U ovom momentu postoji milion stvari koje se moraju uraditi u BiH i na ekonomsko-socijalnom planu i na evropskom putu, ali su u SDA odlučili da se bave temama koje podižu temperaturu i dodatno razjedinjavaju BiH na unutrašnjem planu i produbljuju nepovjerenje između konstitutivnih naroda - rekla je Cvijanović.  

Osim toga, istakla je da SDA, koja se kao zaklinje u Dejton, ovim činom napada ono što je Dejtonskim sporazumom priznato i verificirano, a to je RS.

NA VRH