BIH

Mektić nikad nije suspendirao svog pomoćnika Stanića

Iz Ministarstva sigurnosti BiH bez odgovora, a ni Mektić, također, nije odgovarao na naše pozive i poruke

Mektić: Nije odgovarao na pozive

M. AŠČIĆ

5.2.2019

Iz Ministarstva sigurnosti BiH ni jučer nije stigao odgovor “Dnevnom avazu” na pitanje je li ta institucija ikad suspendirala Radenka Stanića sa pozicije pomoćnika ministra sigurnosti BiH.

Stanić, nekadašnji komandir u Službi javne bezbjednosti Vlasenica, optužen je još krajem decembra 2017. za ratne zločine nad bošnjačkim civilima, a Sud BiH potvrdio je optužnicu 8. marta prošle godine.

Potvrđena optužnica

Iz Ministarstva sigurnosti BiH u februaru prošle godine kazali su nam da će, u skladu sa zakonom, Stanić biti suspendiran kad optužnica bude potvrđena. Je li to i učinjeno, nije nam odgovoreno iz Ministarstva, a na naše pozive i poruke nije odgovarao ni ministar Dragan Mektić.

Prema nezvaničnim informacijama “Avaza”, Stanić ipak nije suspendiran, iako mu nad glavom visi potvrđena optužnica.

Visina kazne

Naprotiv, saznajemo da je Stanić, umjesto suspenzije, otišao na bolovanje kako bi njegovao člana obitelji.

Prema zakonu, Mektić je Stanića, s obzirom na visinu zapriječene kazne, morao suspendirati čim je optužnica podignuta.

No, umjesto toga, Stanić je uzeo godišnji odmor pa zatim otvorio i bolovanje. Uredno se i dalje vodi kao zaposlenik ove institucije, ali se o tome šuti.

Suđenje naredne sedmice

Suđenje Staniću i drugim optuženima u tom predmetu trebalo je početi 6. juna prošle godine, ali je odgođeno zbog bolesti jednog od optuženih.

Uz Stanića, na optuženičkoj klupi trebaju se naći Miroslav Kraljević zvani Mićo, Mane Đurić i Goran Garić. Ročište na kojem bi trebala biti pročitana optužnica, zakazano je za 11. februar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.