SASTANCI

Brkić i Karelson razgovarali o bilateralnim odnosima i evropskom putu BiH

Sagovornici ocijenili odnose između dvije države dobrim i prijateljskim

Odlični odnosi između dvije države. Ilustracija

Avaz.ba

19.2.2019

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je danas u posjetu novoimenovanu ambasadoricu Republike Estonije za BiH sa sjedištem u Budimpešti Kristi Karelson (Karelsohn), s kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima dvije države, aktuelnoj situaciji u BiH, kao i evropskim i euroatlantskim integracijama.

Sagovornici su ocijenili odnose između BiH i Republike Estonije dobrim i prijateljskim, te značajnim u pogledu strateških vanjskopolitičkih ciljeva BiH. 

Kristi Karelson i Josip Brkić. mvp.gov.ba

Brkić je informirao ambasadoricu o dinamici implementacije rezultata općih izbora u BiH, održanih prošle godine i formiranja vlasti na svim nivoima. Istaknuo je da je EU perspektiva za BiH motivator i pokretač provedbe neophodnih reformi, ekonomskog razvoja i stabilizacije ukupnog stanja u BiH, ali i zemlje zapadnog Balkana.

Kada je riječ o finaliziranju odgovora na dodatna pitanja koja je Evropska komisija 2018. godine dostavila BiH, zamjenik Brkić je izvijestio kako je završen tehnički dio u sklopu mehanizma za koordinaciju, te se nakon potvrde svih nivoa vlasti očekuje i njihovo službeno dostavljanje Briselu.

Izrazio je nadu kako će izazovima s kojima se Evropska unija suočava, BiH tokom 2019. godine dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Ambasadorica Karelson je istakla da dvije zemlje imaju odlične odnose, te da će Estonija i dalje podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu evropskih i euroatlantskih integracija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.