MALA SOBA TRI SA TRI

Kvadrat stana najskuplji uz Miljacku, a najjeftiniji uz Drinu

Razgovarali smo s agentima iz Sarajeva, Tuzle, Mostara, Zenice, Banje Luke, Trebinja, Višegrada

Piše: E.D.A.

6.5.2019

Najskuplji kvadrat stana u Bosni i Hercegovini prodaje se u Sarajevu po nevjerovatnih 3.500 maraka, dok se najjeftiniji kvadrat prodaje u Višegradu i košta svega 470 maraka!

Stanovi na perifernim dijelovima Sarajeva variraju od 1.000 pa do 2.000 KM, ponegdje čak i 2.200 po kvadratu. Najviše stanova se prodaje u općinama Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidža i Centar. Cijene stanova manje kvadrature u centralnom dijelu Sarajeva kreću se od 2.300 do 3.500 maraka po kvadratu!

Uz Neretvu je raj, još ko ima para...

- Cijene stanova manje kvadrature na perifernim dijelovima grada kreću se od 1.300 do 2.000 maraka po kvadratu. Potražnje ima, ona je u porastu posljednjih godina, kao i broj prodatih stanova - kazali su nam u jednoj agenciji koja prodaje nekretnine.

Uz Neretvu je raj, još ko ima para... Cijene stanova u Mostaru su, kako kažu naši sagovornici, daleko van realnih okvira. U prilog tome govori činjenica da je cijena kvadrata stanova izgrađenih uz Neretvu 2.500 maraka!


Trebinje: Zbog atraktivne lokacije sve popularniji

Ista cijena se nudi i za kvadrat u novosagrađenim zgradama u centru grada, kao i u staroj gradskoj jezgri. Neovisni agent za trgovanje nekretninama Kamel Ratkušić kaže da je rast cijena novosagrađenih nekretnina utjecao i na cijene „polovnih“ stanova.

- Tu se cijene kreću od 1.500 do 2.000 KM. Sve zavisi od lokacije, spratnosti i drugih faktora. Ponegdje se mogu pronaći i stanovi po cijeni od 1.300 KM po kvadratu, kao i novi, na periferiji grada, koji se prodaju po cijeni od 1.500 KM - rekao je Ratkušić.

On dodaje da je krajnje vrijeme da se nadležni uključe i kreiraju projekte tzv. socijalnog stanovanja, onako kako je to urađeno u ostatku Evrope i svijeta, jer to bi, kaže, trebao biti društveni interes.

- Na taj način bi se stvorila konkurencija i cijene ne bi bile takve kao što su sada. Sada nema konkurencije i to je veliki problem - rekao nam je Ratkušić.

U zavisnosti od stanja u kakvom se nalazi stan, ali i lokacije, u Zenici se garsonijere mogu kupiti za 1.500 do 1.600 KM po kvadratu.  Jednosobni stanovi prodaju se za 1.400 do 1.550 maraka po kvadratu, dvosobni po 1.450 KM, dok su najjeftiniji trosobni stanovi, čija cijena po kvadratu iznosi od 1.250 do 1.350 KM.

Oduvijek važi što manje, to skuplje

Prosječna cijena kvadratnog metra u novogradnji na području Tuzle iznosi oko 1.650 KM. Cijenu nekretnine određuje položaj, odnosno naselje u kojem se nalazi. Cijena kvadratnog metra u urbanijim područjima Tuzle iznosi 2.000 KM, a u naseljima udaljenijim od centra grada oko 1.500 KM.

Pored cijene koju diktira lokacija, manji stanovi su u pravilu skuplji, pogotovo garsonijere, čiji kvadrat u centru grada ponekad prelazi i cifru od 2.000 KM. U preduzećima koja prodaju stanove kažu kako se najčešće traže stanovi između 50 i 65 kvadrata, jer je njihova cijena oko 90.000 KM.

U Republici Srpskoj stanovi su najskuplji u Banjoj Luci, Trebinju, Doboju i Bijeljini, a najjeftiniji u Brodu, Šamcu, Višegradu i na Sokocu. Prema podacima Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove RS, u prvih deset općina u kojima je najveća prosječna cijena stana našli su se i Kotor-Varoš, Čelinac i Pale.

Prosječna cijena kuće u RS je 46.188 KM, s tim da su kuće u Banjoj Luci u prosjeku skuplje od 100.000 KM. Slijede ih kuće u Trebinju, koje u prosjeku koštaju oko 90.000 KM. Najjeftinije su u Tesliću i Višegradu, a njihova cijena u prosjeku iznosi 22.099 KM, odnosno 18.885 KM.

Najskuplja kuća u RS plaćena 1,1 milion maraka

Najskuplja kuća koja je prošle godine prodata u RS plaćena je 1,1 milion maraka. Ova kuća ima 203 kvadratna metra i 309 kvadrata zemljišta. Prema analiziranim kupoprodajnim ugovorima, tokom 2018. godine cijena najskupljeg kvadrata stana u Republici Srpskoj iznosila je 3.015 KM i plaćena je za stan površine 50 kvadratnih metara.

„Pametni stanovi“

U preduzeću „Tehnograd-company“ u Tuzli prvi su u svoju ponudu uvrstili „pametne stanove“ u naselju Slatina.

Cijena kvadratnog metra je između 1.900 i 2.200 KM.

Cijenu nekretnine određuje položaj, odnosno naselje u kojem se nalazi

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.