MAGLAJ Nastavljena lijepa tradicija

Pucanj iz topa podsjeća na davna vremena

Ove godine nabavka punjenja za top ide nešto lakše, jer mnogi žele dati svoj doprinos očuvanju ove lijepe tradicije

N. Br.
11.05.2019 16:46

Hasanić: Iz godine u godinu unapređuje tehniku

Tobdžija Nagib Nago Hasanić već četvrtu godina pucnjem iz topa s maglajske Gradine označava kraj posta i početak iftara. Uz ezane s munara Kuršumlije, Nove gradske i ostalih džamija, građani Maglaja već su se navikli na povratak lijepe tradicije.

- Kada sam krenuo, mislio sam da će to biti samo za jedan ramazan. Ali, hvala Bogu, evo već četvrti ramazan dođe, a bit će ih i još. Građani su prezadovoljni, samo čekaju da čuju top i počnu s iftarom. Svi imaju lijepo mišljenje o ovom povratku u neka davna vremena - kaže Hasanić.

Iz godine u godinu Nago unapređuje tehniku. Počelo je s topom iz kojeg se ispaljuje pirotehnika, a onda je prošle godine stigao i drveni top iz Bosanske Otoke, koji je načinio čuveni majstor Dursum Halilović. Ovog ramazana Nago je u tradicionalnoj bosanskoj muškoj narodnoj nošnji, a poklonio mu ju je načelnik Mirsad Mahmutagić. Kako nam priča, ove godine nabavka punjenja za top ide nešto lakše, jer mnogi žele dati svoj doprinos očuvanju ove lijepe tradicije.

- Općina iz budžeta izdvaja nešto više sredstava nego prošle godine. Ima i dobrih ljudi koji su već dali svoj prilog. Hvala svima koji su dali i koji će, ako Bog da, dati svoj prilog - dodao je Hasanić.

Komentari

NA VRH