TOMISLAVGRAD Jedan od osnivača HDZ-a

Preminuo dr. Ivan Bagarić

Fena
10.05.2019 10:40

U četvrtak u poslijepodnevnim satima iznenada je, usljed zatajenja srca, u 58. godini preminuo direktor Doma zdravlja Tomislavgrad doc. dr. Ivan Bagarić.

Bagarić je rođen u Mesihovini kod Tomislavgrada, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Medicinu je završio na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirao je na temu ''Medicinska služba Hrvatkog vijeća odbrane kao model organizacije ratnog zdravstva'' na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Doktorirao je na temu ''Kvaliteta zdravstvene brige nakon primarne artroplastike kuka'' na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Bagarić se politički aktivirao u samom početku demokratskih promjena (ranije nije bio politički angažiran) te je bio sudionik prvog sabora HDZ-a. Iste godine je na prvim slobodnim višestranačkim izborima izabran za zastupnika u Parlament BiH (Vijeće općina), a kasnije 1995. i u Parlament Ustavotvorne skupštine BiH. 

Za vrijeme rata bio je komandant ratnog zdravstva (načelnik Glavnog sanitetskog stožera HVO-a).

Posebno se s kolegama dr. Ivanom Šarcem, dr. Radoslavom Juriljem, dr. Tonijem Kolakom, dr. Jadrankom Barišićem, dr. Tugomirom Gverićem, dr. Markom Radošem i drugima istaknuo u organizaciji ratnih bolnica diljem BiH te humanitarnom radu kada je s prof. dr. Slobodanom Langom, Antom Damjanovićem i Brankom Čulom pokrenuo humanitarni konvoj "Bijeli put" za Srednju Bosnu, kada je dopremljena pomoć enklavi i narodu u Lašvanskoj dolini.

Bagarić je pokrenuo gradnju bolnice u Novoj Biloj.

Također, s Ivanom Šarcem, Slobodanom Langom, Andrijom Hebrangom, Jurajem Njavrom, Ivicom Kostovićem i drugima pokrenuo je osnivanje Medicinskog fakulteta u Mostaru i kasnije bio jedan od matičara fakulteta.

Godine 2003. izabran je u Hrvatski sabor, gdje je obnašao dužnost zastupnika u dva mandata (2003. - 2011.).

Njegovim zaslugama Vlada Republike Hrvatske u vrijeme Ive Sanadera izdvojila sredstva za dovršetak izgradnje glavne zgrade Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru te sredstva (300 miliona kuna) za izgradnju sveučilišnog kampusa u Mostaru. Bagarić je bio zaslužan i za potpisivanje međudržavnog sporazuma između RH i BiH kojim je riješen status stradalnika, poginulih, ranjenih i zarobljenih pripadnika HVO-a.

Kasnije je za vrijeme Vlade Jadranke Kosor pokrenuo donošenje Strategije i Zakona o odnosima RH i Hrvata izvan RH te Deklaracije o podršci hrvatskom narodu u BiH i BiH na putu u EU. Kao posljedica spomenute strategije i zakona, organiziran je Državni ured za Hrvate izvan RH (kao operativno tijelo Vlade RH) i Vijeće za Hrvate izvan RH (savjetodavno tijelo Vlade RH).

Na parlamentarnim izborima 2011. nije ušao u Sabor, nakon čega je imenovan direktorom Doma zdravlja u Tomislavgradu, gdje ga je i smrt zatekla.

Komentari

NA VRH