VELIKI OBRAT

Bivši radnici "Vitezita" odustali od protestne šetnje

Ovo je jadno šta rade od naroda i radnika. Radnik je najmanje kriv što je firma propala, sad se snalazimo, kopam kanale za 25 maraka dnevnice - kazao je Mujo Trako

D. PUCAR

17.5.2019

Bivši radnici "Vitezita" okupljeni oko Udruženja radnika neriješenog imovinsko-pravnog statusa „Vitezita“ jučer ujutro su pješice krenuli na put do Sarajeva, pred zgradu federalne Vlade kako bi zatražili uvezivanje staža, uplatu doprinosa i odlazak u mirovinu. 

Vođa puta, ujedno i predsjednik udruženja, Safet Sivro, kazao je kako im je potrebno još oko milion KM da svi odu u penziju, ali i da ga resorni federalni ministar i federalni premijer ignoriraju od januara.

- Bilo nas je 2007. oko 200, a uspjeli smo dosad poslati 120 ljudi u penziju. Od januara me premijer ignorira, šetaju nas samo od Mostara do Sarajeva. Nemam izbora niti izlaza. Vidite ove ljudi, svi su oni bolesni, u ovim godinama ne mogu tražiti drugog posla, niti ostvariti neka prava. Zadnja tranša Vitezitu iznosila je više od dva miliona KM, a nama treba još milion KM da sve riješimo i ugasimo udruženje -  rekao je Sivro.

Očajni radnici, kažu, godinama rade za dnevnicu od 25 KM. Tako Mujo Trako ističe kako je napunio 40 godina staža, a u mirovinu ne može.

- Ovo je jadno šta rade od naroda i radnika. Radnik je najmanje kriv što je firma propala, sad se snalazimo, kopam kanale za 25 maraka dnevnice. Jadno je to sve - rekao je Trako.

Sično misli i Mirsada Arnautović, koja sa 66 godina i 17 godina staža u firmu nema ništa.

- Živim od muževe penzije. On je invalid, izgubio je oko u ratu. Osjećam se kao kriminalac kad moram pješačiti u Sarajevo u biorbui za svoja prava - kazala je Arnautović.

Valja naglasiti da je riječ uglavnom o Bošnjacima koji su zbog ratnih dejstava prestali raditi u firmi. Nakon šetnje do Kaknja, gdje su mislili prenoćiti, dogodio se veliki obrat u cijeloj priči. Naime, resorni federalni ministar koji ih je ignorirao sve od januara, danas se javio preko sindikalca Bajra Meleza, zatražio da dođu na sastanak u ponedjeljak na kojem će, kaže Safet Sivro, biti riješeni njihovi problemi.

- Ministar je obećao riješiti sve na sastanku u ponedjeljak. Iako smo mi oprezni, zbog činjenice da je u pitanju starija i bolesna populacija odustat ćemo od protestne šetnje, pričekati sastanak pa ćemo vidjeti. Ukoliko rezultata ne bude, u sljedeći ponedjeljak ponovo idemo za Sarajevo - rekao je Sivro.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.