PRAZNIK

Stotine vjernika ispunile Aladža džamiju

Povratnici u gradu na Drini ushićeni

Al.B. / Avaz.ba

4.6.2019

Bajram -namaz predvodio je Refik ef. Čaušević - Avaz
Bajram -namaz predvodio je Refik ef. Čaušević - Avaz
Bajram -namaz predvodio je Refik ef. Čaušević - Avaz
Bajram -namaz predvodio je Refik ef. Čaušević - Avaz
Bajram -namaz predvodio je Refik ef. Čaušević - Avaz
+1

Stotine vjernika klanjale su bajram-namaz u Aladža džamiji, ali i njenom haremu, dijeleći radost zbog velikog praznika, ali i historijskog dana u kojem su, 27 godina od njenog rušenja, Bajram dočekali u obnovljenoj fočanskoj ljepotici.

- Neizmjerno smo sretni i zahvalni Uzvišenom Allahu dž.š., koji nas je počastio da baš mi budemo šahidi, svjedoci ovog historijskog dana za naš grad, za našu Foču. Allah dž.š je mogao odabrati bilo koga, ali, dragi brate, odabrao je mene i tebe da baš danas u Aladži prvi klanjamo bajram-namaz nakon 27 godina – kazao je glavni imam MIZ Foča, Miralem ef. Hodžić u obraćanju vjernicima prije klanjanja bajram-namaza.

Bajram-namaz predvodio je Refik ef. Čaušević, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Goraždanskog muftijstva, dok je hutbu održao goraždanski muftija Remzija ef. Pitić. Govoreći o svrsi ljudskog života, on je podsjetio na to da se svaki čovjek, po rođenju, suočava sa izazovima dunjaluka.

- Onaj kome je život igra i zabava uludo je potrošio dragocjeno vrijeme na ovome svijetu. A čitav naš život, koliko god da traje, samo je tren u kosmičkom vremenu ili ništa u odnosu na vječnost koja se zove ahiret. Hasan Nazir je shvatio ovu poruku i ostavio iza sebe svoju džamiju Aladžu, da ljudima od koristi bude, da svako pokaže sebe u odnosu prema njoj. I oni koji su je rušili, i oni koji su je ponovo izgradili, i oni koji su u nju dolazili, i oni koji su je po svaku cijenu zaobilazili. Hasan Nazir je bio svjestan obećanja koje je njegova duša dala Gospodaru svome, pa je, ostavljajući iza sebe dobro, i danas živ, življi od mnogih nas kojima se čini da smo živi – istakao je Pitić.

Povratnik u Foču Šerif Halilović dijeli ushićenje svojih sugrađana.

- Sam Bajram je velika radost, a pogotovo u Aladži. To je nešto posebno, što bih poželio svakome da doživi – kaže Halilović.

Večeras će u kompleksu Aladže biti upriličen i tradicionalni bajramski prijem, koji organizira goraždanski muftija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.