AVAZ SAZNAJE

SIPA uručila poziv Zdravku Mamiću da se javi u Sud BiH

Ročište danas poslije 12 sati

M.Aš.

11.6.2019

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) jutros je uručila poziv Zdravku Mamiću, bivšem savjetniku Nogometnog kluba Dinamo Zagreb, da se javi u Sud Bosne i Hercegovine.

Interpol je jučer obavijestio bh. pravosudne institucije i policijske agencije u BiH o raspisivanju međunarodne potjernice za Mamićem, koji se nalazi u Međugorju već godinu, a nakon što je dan prije izricanja osuđujuće presude stigao u BiH. 

Sud u Osijeku Mamića sada ponovo potražuje nakon podizanja nove USKOK-ove optužnice za izvlačenje para iz Dinama i traži da mu bude određen pritvor.

Prema informacijama „Avaza“, danas poslije 12 sati u Sudu BiH će biti održano i ročište po zahtjevu hrvatskog pravosuđa da on bude izručen Hrvatskoj, a kojem Mamić mora prisustvovati. 

Zdravko Rajić, Mamićev advokat, potvrdio je za „Avaz“ da su obaviješteni o raspisivanju potjernice, ali da će danas imati više podataka.

U Sudu BiH ustvari će biti razmatrano pristaje li Mamić da bude izručen Hrvatskoj. On posjeduje i državljanstvo BiH, a ako Sud BiH odluči da su ispunjeni uvjeti, konačnu odluku ipak donosi ministar pravde BiH Josip Grubeša. Naša država prošle je godine već jednom odbila izručiti Mamića Hrvatskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.