MANIFESTACIJE

Džaferović: Borimo se za Mostar u kojem će svi narodi biti ravnopravni

Čast da otvori ovu kulturno-turističku manifestaciju ukazana je članu Predsjedništva BiH

Piše: M.Sm.

27.6.2019

Otvoreno "Mostarsko ljeto" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U Najvećem gradu na Neretvi večeras je otvorena manifestacija „Mostarsko ljeto“. 

Čast da otvori ovu kulturno-turističku manifestaciju ukazana je članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću.

Džaferović, koji je i visoki pokrovitelj „Mostarskog ljeta“ zahvalio je organizatorima, Narodnom pozorištu Mostar, Pozorištu lutaka, Centru za kulturu, Muzeju Hercegovine i Centru za kulturu Mostar, kao najstarijim i temeljnim institucijama iz oblasti kulture u Mostaru, što su, kako je naveo,nakon nekoliko godina prekida, ponovo, uspostavili kontinuitet održavanja ove manifestacije.

To je, rekao je, jako bitno i važno, jer, naglasio je, bez dobre manifestacije ne bi bila upotpunjena slika kada je u pitanju kultura, kulturna tradicija i kulturna baština ovog dijela BiH i cijele BiH.

-Želim da institucije iz oblasti kulture, na tragu politike koju zastupam i vodim, generalno, kada je u pitanju odnos prema državi Bosni i Hercegovini djeluju što je moguće više zajedno i što je moguće više jedinstveno. Želja mi je da to jednog dana bude tako da se na taj način, jer cijenim da je to najbolji put, iskažu sve različitosti koji ima Bosna i Hercegovina, naša domovina-rekao je on.

Upravo zbog činjenice da je naša domovina bogata različitostima koje su naše bogatstvo, Džaferović je poručio da one trebaju biti naša komparativna prednost, a ne razlog za svađe i sukobe .

- Mi se borimo za jedinstven grad Mostar, za što je moguće veći stepen jedinstva svih institucija, pa i onih u oblasti kulture i za Mostar u kojem će svi narodi biti ravnopravni i u kojem će svaki čovjek biti ravnopravan i gdje će biti isključena dominacija bilo koga bilo nad bilo kime. I mi ćemo u ovim nakanama uspjeti. Neka to znaju svi koji imaju drugačije namjere,a nažalost ima i takvih danas u Bosni i Hercegovini – istakao je on.

Nakon svečane ceremonije otvorenja „Mostarskog ljeta“ na ljetnoj pozornici Centra za kulturu, u prisustvu visokih zvanica i brojnih građana Mostara, u galeriji ove ustanove otvorena je izložba slika Ibrahima Novalića pod nazivom „Put moj“.

Upravo je njegovom izložbom u prostorijama nekadašnjeg „Camarada“ otvoreno prvo poratno „Mostarsko ljeto“, a za ovu priliku ovaj umjetnik je priredio svojevrsnu retrospektivu svojih radova u zadnjih deset godina.

-Mislim da počinje jedna nova era kulture i umjetnosti, jer, ljudi su se povezali i zaboravili neke ružne stvari, a umjetnost je, upravo, vrijednost koja je univerzalna i koja proizvodi ljepotu-poručio je Novalić.

Inače, do 9. avgusta, do kada traje „Mostarsko ljeto“, bit će priređeni brojni književni, teatarski, muzički i likovni sadržaji.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.