SARAJEVO

IHS: Želimo pomoći BiH da kompanije koje se bave istraživanjem nafte, ulažu u BiH

Ovaj proces započeo je još 2015. godine, prije svega odabirom stručnog konsultanta

Džindić: Važan projekat za Federaciju. S. Saletović

Piše: M. Ašćić

1.10.2019

Održana prva promocija naftnih blokova - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Prezentacija potencijala blokova za koje se raspisuje koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Federaciji BiH, kao i zakonskih i fiskalnih uvjeta, održana je danas u Sarajevu.

Promociju su organizirali Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalni zavod za geologiju i konsultantska kompanija "IHS Global Ltd" iz Londona radi upoznavanja šire javnosti o tom projektu od velikog značaja prije raspisivanja javnog poziva.

Nakon prezentacije, rečeno je da je ovo veliki korak za Federaciju. Riječ je o prvoj od niza prezentacija koje će još biti održane i Londonu, Budvi i Ankari.

Nermin Džindić, ministar energije u Vladi FBiH, rekao je da je  proces izmjene Zakona započeo još 2015. godine, kako počeo i proces odabira stručnog konsultanta.

- Danas smo sudionici da je IHS prezentirao sve korake i faze koje je potrebno da ispuni potencijalni koncesionar za istraživanje nafte. Prezentirali smo četiri bloka i očekujem da javni oglas bude objavljen u februaru naredne godine. Sada slijedi London - rekao je Džindić.

Pronalazak nafte i plina, kako je rekao Džindić, značit će mnogo za ekonomiju države, jer će i domaća radna snaga biti okosnica ovog projekta.

Hazim Hrvatović, direktor Zavoda za geologiju, kazao je da je ovo itekako transparentan projekt i da će svi podaci koje Zavod posjeduje, biti dustupni naftnim kompanija.

Kazao je da su četiri bloka već istraživana na osnovu ranijih istraživanja.

Pojasnio je da Tuzlanski blok obuhvata 1.500 kilometera kvadrantnih i da očekuje da se jave naftne kompanije za ovaj posao. 

- Ima li nafte - nema li, zaključak je da postoji opravdanost za nastavak istraživanja nafte i plina. To su utvrdile dvije kompanije - rekao je Hrvatović.

Predstavnik IHS kompanije Džim Džonas dodao je da je IHS firma koja širom svijeta ima 16.000 uposlenika s godišnjim prometom od četiri milijarde dolara. 

- Mi se bavimo konsaltingom kako bismo zemljama pomogli da donesu strateški važne odluke. Želimo pomoći BiH da kompanije koje se bave istraživanjem nafte ulažu u BiH - rekao je Džonas.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.