RADNICI

Treba li i u BiH omogućiti trgovcima da nedjeljom ne rade

Takve zakone i odluke treba diktirati tržište, rekao Smailbegović

Crna Gora: Trgovci više neće raditi nedjeljom i praznicima. Avaz

Piše: A. Čengić

28.10.2019

Crna Gora je odlučila ukinuti rad nedjeljom. Zahvaljujući Sindikatu poslodavaca Crne Gore, trgovci više neće raditi nedjeljom i praznicima.

Rad inspekcije

Zakon se odnosi na trgovine na malo i veliko, a usvojen je u julu. Protiv njega bili su veliki trgovački centri, koji su naveli da tokom vikenda imaju najveću zaradu i da bi im neradne nedjelje značajno smanjila prihode.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, za „Avaz“ je rekao da takve zakone i odluke treba diktirati tržište. 

Smailbegović: Neka rade ako se isplati. Avaz

- Nekim trgovcima se isplati da rade nedjeljom, a nekima ne. Onaj ko bude radio nedjeljom dužan je radnike dodatno plaćati. Inspekcija to, naravno, treba kontrolirati, ali ipak bi to tržište najbolje reguliralo. Kome se isplati, neka radi, kome ne, neka zatvori radnju. Ne treba zabranjivati, samo prepustiti da odluče oni kojima je isplativo - kaže Smailbegović.

Primjera radi, Hrvatska je prije nekoliko godina uvela isti zakon, ali je ukinut nakon pola godine. Pobunili su se trgovci iz turističkih gradova jer, kako su tada naveli, najviše profita imaju vikendima, kada je najviše turista.

40 sati sedmično

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović za naš list je rekao da podržavaju slobodan dan nedjeljom, jer su trgovci najmanje plaćeni u BiH.

Šatorović: Prava mala revolucija. Avaz

- Njihova radna sedmica često traje i duže od 40 sati i za prekovremeni rad su rijetko plaćeni. Mi zagovaramo da treba uvesti princip neradne nedjelje i praznika i kod nas. Nažalost, kad je takav zahtjev u pitanju, mi tapkamo u mjestu - smatra Šatorović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.