HISTORIJA

Dan kad je okončan rat u BiH

Bolji mir i nije mogao biti postignut, izjavio rahmetli Izetbegović

Nepravedan mir bolji od nastavka rata. Agencije

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

21.11.2019

U Jelisejskoj palati u Parizu, na današnji dan prije 24 godine, svečano je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, čime je okončana troipogodišnja agresija na Bosnu i Hercegovinu. 

Pravni akt sporazumnog karaktera donesen je da bi se zvanično prekinuo rat u BiH i naročito se bavio budućim upravnim i ustavnim uređenjem BiH.

Trajni mir

Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine, kada su Sporazum potpisali tadašnji predsjednici Republike BiH Alija Izetbegović, Srbije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman poslije trosedmičnih pregovora. 

Zvanično je potpisan u Jelisejskoj palati u Parizu 14. decembra 1995., a prema ovom sporazumu, Federaciji BiH je pripalo 51, a RS 49 posto teritorija, te je formiran Distrikt Brčko kao posebna teritorijalna jedinica.

- Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut - izjavio je tada rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Republike BiH.

Bil Klinton (Bill Clinton), tadašnji predsjednik SAD, istakao je da je plan sačuvati BiH kao jedinstvenu državu, unutar međunarodno priznatih granica.

- Sada SAD zajedno sa saveznicima mora činiti ovaj mir stvarnim i trajnim. To je naš interes i interesi svih zemalja širom svijeta su na kocki - rekao je Klinton.

Historijski čin

Bivši ruski premijer Viktor Černomirdin rekao je da je to historijski čin koji donosi mir u Bosnu, stoga treba čestitati vođama u BiH i susjednim državama, Srbiji i Hrvatskoj. 

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i tadašnji glavni posrednik SAD Ričard Holbruk (Richard Holbrooke), tvorac Dejtonskog sporazuma, i general Vesli Klark (Wesley Clark). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.