PARLAMENT BIH

Kakvu "grešku" krije 113. stranica Prijedloga zakona o budžetu

Obrazloženo je da se sredstva Predsjedništvu povećavaju zbog zapošljavanja 24 osobe u toj instituciji u septembru

Sjednica Predstavničkog doma PSBiH. S. Saletović

Piše: S. D. /Avaz.ba

18.12.2019

U Predstavničkom domu Parlamenta BiH obavljena je rasprava o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu. Podsjećamo, zbog blokade rada Parlamenta, ovaj prijedlog čekao je čitavu godinu na usvajanje pa su se institucije finansirale na osnovu privremenih odluka koje je Vijeće ministara BiH donosilo svaka tri mjeseca.

Poslanik Jasmin Emrić (A-SDA) ukazao je na, kako je rekao "niz nelogičnosti" u Prijedlogu zakona o budžetu, koji je pristigao iz Predsjedništva BiH.

Naveo je primjer da je Predsjedništvo 31. jula dostavilo budžet, a zatim 30. avgusta i ažurirani Prijedlog zakona o budžetu.

Analizom ova dva dokumenta, kazao je Emrić, našao je obrazloženje da se ažurirani prijedlog dostavlja, jer su "u njemu, u odnosu na prvobitno dostavljeni prijedlog, otklonjene tehničke greške".

No, pojasnio je Emrić, on je, čitajući prijedlog budžeta, na 113. stranici tog dokumenta uvidio da je, ipak, u ažuriranom prijedlogu Predsjedništvu BiH povećan iznos u budžetu od 100.000 KM i da dokument nije ažuriran samo zbog tehničkih grešaka.

- Obrazloženo je da se sredstva Predsjedništvu povećavaju zbog zapošljavanja 24 osobe u toj instituciji u septembru. Ja smatram da me neko htio dovesti u zabludu pa bih htio obrazloženje je li ova tehnička greška gdje su predvidjeli zapošljavanje  24 službenika u Predsjedništvu BiH, ispravljena – kazao je Emrić.

Zukan Helez (SDP) skrenuo je pažnju na činjenicu da se mnogo troši na vozni park.

- Ovo se odnosi na sve vlade. Moramo učiniti sve da se to smanji, kao i stimulacije zaposlenih. Ponavljaju se imena i ne mogu se oteti utisku da su to neki stranački ljudi. Iz zemlje je otišlo 100.000 mladih i obrazovanih. Da smo taj novac dali njima, ti su se ljudi mogli angažirati - kazao je Helez.

O zakonu o budžetu i dokumentima o izvršenju budžeta glasat će se na kraju sjednice po okončanju rasprave o svim tačkama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.