BLAGDANSKA PRLČA

Mir, ljubav, nada neka se rode prvo u svakome od nas

Župnik Tomić poručio je starijim župljanima da uče mlađe lijepim, starim, katoličkim običajima kakvi se njeguju u Bosni

Vlč. Tomić u nedjelju je na misi: Osjetimo srce Božića. Avaz

Piše: N. Bradarić

25.12.2019

Kroz adventsko vrijeme katolici maglajske župe pripremali su se za najradosniji blagdan Božić. U porodicama veselje, jer radost dijele sa svojim najmilijima koji su ovih dana došli iz cijele Evrope, gdje žive i rade.

I Svetište Leopolda Bogdana Mandića svečano je okićeno. Krase ga jaslice i lijepo okićen bor, što je zasluga grupe vrijednih župljana predvođenih Alojzijem Gašom Gašparevićem. Tu je služena i misa ponoćka, a predvodio ju je velečasni Franjo Tomić, koji je župu preuzeo u septembru.

Svečani ručak

Župljanke maglajske župe još njeguju stare božićne običaje.

- Ja radim kako su mene moji stari učili. Na Badnjak se kuha grah ili kupus, a za Božić se peče pečenica, vari keške, kalja, pravi se puno kolača. Meni je Božić sve. Kada dođem u crkvu, sretna sam. Ljepota je vidjeti kako je Maglaj okićen - ispričala nam je Pava Šupuković.

I Finka Banović drži se tradicije.

- Na Badnjak se jede posna hrana, riba, grah ili kupus, a na Božić svečani ručak. To je prilika da se okupimo i proslavimo blagdan s prijateljima i obitelji - dodala je Banović.

Župnik Tomić tokom nedjeljne mise poručio je starijim župljanima, bakama i djedovima, da uče mlađe lijepim, starim, katoličkim običajima kakvi se njeguju u Bosni.

- Mnogi danas dolaze sa Zapada i pokušavaju djedove i bake uvjeriti kako se radi u Americi ili Evropi. Mi smo ovdje, u našoj lijepoj Bosni, hajmo njegovati naše običaje čestitanja, posjeta, razgovora, druženja i tome učiti djecu - rekao je vlč. Tomić.

Banović: Kako su me učili. Avaz

Poruke radosti

On je vjernicima poručio da osjete srce blagdana.

- Osjetimo srce Božića, a to je mir, osjetimo duh Božića, a to je ljubav, osjetimo radost Božića, a to je nada, Mir, ljubav, nada neka se rode prvo u svakome od nas i neka se to prenese na obitelji, susjede i ako to doživimo istinski, nitko neće lutati svijetom, tražiti sreću i neće mu roditeljska kuća biti mala – kazao je vlč. Tomić.

Šupuković: Drži se običaja. Avaz

Samo riječi hvale

Velečasni Tomić u Maglaju je tek nešto više od tri mjeseca i pun je riječi hvale.

- Proputovao sam svijetom i Bosnom, ali ono što sam doživio u Maglaju, nisam nigdje. Ljudi vas susreću s radošću, što mi daje još više snage u mome poslanju  - kazao nam je Tomić.

Uoči Božića časna sestra Lucija Blažević posjetila je načelnika Mirsada Mahmutagića i predsjedavajuću Vijeća Svjetlanu Zamboni te im poklonila božićnu ikebanu i tradicionalne kolače u znak zahvalnosti za  podršku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.