HUMANOST

Saborci sagradili kuću Seadu Odobašiću

Za samo sedam i po mjeseci u neposrednoj blizini stare izgrađena je nova, moderno uređena i opremljena kuća

Nova, lijepa i moderna kuća. Avaz

Piše: S. Tulić

30.12.2019

Bivši saborci, pripadnici Drugog jurišnog bataljona “Žuti mravi” bužimske 505. viteške brdske brigade Petog korpusa Armije RBiH priveli su kraju veliku humanitarnu akciju za svog saborca Seada Odobašića iz Baštre kod Bosanske Krupe.

Siguran krov

Oni su humanitarnoj organizaciji “For Life Austria”, koju čine Bošnjaci koji žive i rade u Austriji, predložili da im se pridruže i Odobašiću i njegovoj porodici sagrade siguran krov nad glavom.

Odobašić je sa suprugom Fadilom, kćerkom Ajlom i sinovima Jasminom i Ajdinom godinama živio u trošnoj kući, prepunoj vlage, zbog čega je i teško obolio, dobio dijabetes, a i bubrežni je bolesnik. Doskora je po obližnjim šumama prikupljao gljive i od toga prehranjivao porodicu.

Za njegove muke brzo se čulo pa su se dobri ljudi odmah odazvali i za samo sedam i po mjeseci u neposrednoj blizini stare izgrađena je nova, moderno uređena i opremljena kuća.

U njenu gradnju stotinjak donatora iz Austrije i BiH uložilo je više od 100.000 KM, učinivši porodicu Odobašić presretnom.

Odobašić kaže da nešto takvo nije mogao ni sanjati.

- Godinama smo živjeli u vlazi. Nismo imali ni kupatilo kako treba. Skučene su nam bile prostorije. Patili smo se. Zahvaljujući dobrim ljudima i mojim “vitezovima”, dobio sam kuću kakva se samo poželjeti može. Topla, moderno uređena i opremljena, čista. Raj na zemlji – kazao je Odobašić.

Kaže da više nema velikih želja, sanja još da odškoluje djecu i izvede ih na pravi put.

Fadila Odobašić i djeca: Konačno u toplom i suhom. Avaz

Velika radost

Radost zbog useljenja u novu kuću nije skrivala ni supruga Fadila.

- Kao da sam se ponovo rodila. Zahvaljujem svim dobrim ljudima koji su nam pomogli. Voljela bih da mi muž ozdravi i da može raditi, a da se djeca zaposle - kaže Fadila.

Deseta kuća

Kako kaže Muamer Ljubijankić, predstavnik austrijske humanitarne organizacije “For Life” iz Linca, Sead Odobašić je njihov već deveti saborac kojem su gradnjom kuće značajno pomogli da lakše živi, a njegova kuća već je deseta koja je izgrađena u Krajini.

Sedam su izgradili, a tri se još grade. Pomagali su gradnju kuća i u brojnim gradovima i općinama u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.