U POSJETI

Ramela je odlična učenica i uzor svima

Kaže kako učiteljica često zna reći kada grdi njene školske drugare, da ljepše Ramela piše nogom nego oni rukom

Sestre Mešeljević pomažu se u svemu. Avaz

Piše: R. Agić

20.1.2020

Desetogodišnja Ramela Mešeljević iz Žepča, djevojčica rođena bez ruku, čija sudina je zapanjila bh.i širu javnost, danas pohađa peti razred osnovne škole.

Odlična je učenica i uzor drugoj djeci. S ponosom nam pokazuje knjižicu. Prvo je polugodište završila sa svim peticama.

Polazak u školu

Roditelji se i danas nerado pričaju o greški ljekara, kkoji su tvrdili da će majka Šeherzada na svijet donijeti zdravu bebu.

Poslije prvog šoka, nakon što je Ramela rođena bez ruku i s kraćom nogom, Sanel i Šeherzada su, uz pomoć dobrih ljudi, hrabro počeli krčiti put svojoj malenoj djevojičici.

Polazak u školu budio im je strahove, no, Ramela se brzo snašla, omiljena je, druželjubiva, uvijek spremna za druženje.

Sve poslove obavlja lijevom nogom. U šali kaže kako joj je lijeva noga kao nekom  desna ruka. Jede, piše, oblači se, češlja, a desnom se ponekad pomogne. Kod oblačenja i spremanja za školu pomaže joj i mlađa setra Đejla. Kad zapne kod matematičkih zadataka u pomoć joj priskoče sestra Sanela, mama i tata.

U igri smo je zatekli u kući u Begovom Hanu. Polako se priprema za povratak u školu nakon raspusta. Pročitala je lektiru, uradila zadaće. Malo je tužna jer nije bilo snijega za sankanje i igru sa prijateljima. Kaže da je jedva čeka da se vrati u školu.

Roditelji pričaju da je Ramela vrlo odgovorna i savjesna te da pokušava da što više bude samostalna. Ispričala nam je kako učiteljica često zna reči kada grdi njene školske drugare, da ljepše Ramela piše nogom nego oni rukom. Za  učiteljicu Edinu Grahić  ima samo riječi hvale, kao i za drugaricu iz klupe Minelu Odobašić.

Ponosno pokazuje knjižicu. Avaz

Nastavak školovanja

Do škole i dalje putuje malo autobusom  a malo s roditeljima autom, koji su već sada zbog problema  s prijevozom pomalo zabrinuti, za njen budući  nastavak školovanja.

- Kada krene u više razrede morat će imati asistenta i nekoga ko će o njoj brinuti dok je u školi  - kažu Ramelni roditelji.

Voli Džejlu Ramović

Ova vesela djevojčica voli da crta, pjeva i učestvuje na školskim priredbama. Voli muziku, a kako kaže, muzički idol joj je pobjednica „Zvezda Granda“ Goraždanka Džejla Ramović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.