SARAJEVO

Mevludin Bektić jedini kandidat za predsjednika Saveza samostalnih sindikata

Ozbiljno pristupiti izvršenju aktivnosti

Piše: D. B. / Avaz.ba

12.2.2020

Sa današnjeg Kongresa SSSBiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Na početku otvaranja Kongresa SSSBiH prisutnim delegatima se obratio Mirza Hadžiabdić, koji je kazao da su vrlo ozbiljno pristupili izvršenju aktivnosti.

- Zadovoljstvo je biti ovdje i imati priliku obratiti se. Na određeni način je to poruka za naredni period da Savez sindikata BiH mora biti jedinstven kako bi se bavio sindikalizmom, a ne populizmom - kazao je Hadžiabdić.

Predsjednik Organizacionog odbora za održavanje Kongresa Samir Kurtović kazao je da su napokon nakon dvije godine svi zajedno.

- Svi smo zajedno i napokon imamo dvije trećine granskog sindikata. Želimo zahvaliti svima koji su prisutni jer ovo je historijski trenutak za Savez. Želimo demokratiju i da se na ovakav način izabere predsjednik - istakao je Kurtović.

Verifikacionu komisiju čine Nedim Hadžiahmetović, Jasmin Telalović te Sabit Ferizović. Od 157 delegata prisutno je 114, što predstavlja, kako kažu, dvije trećine, te se na Skupštini može punopravno raditi i odlučivati.

Kurtović je pojasnio da su im u Savezu zabranili sale te da uostalom nema nijedna koja može primiti 150 delegata i da sve primaju maksimalno po stotinjak ljudi.

Nakon obraćanja predsjednika Organizacionog odbora, jednoglasno su izabrani zapisničar te njegova dva zamjenika, kao i predsjedavajući Skupštine i dva zamjenika.

Kongresu prisustvuje veliki broj gostiju koji su podržali ovo održavanje. Između ostalog, prisutnima se obratio i Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa.

- Ovdje sam se našao u nezgodnom položaju. Kakve vi borbe vodite, ja ne znam. Ali znam za šta su sindikati stvoreni. Oni moraju biti jedinstveni, kojem god da je sindikatu riječ - kazao je Krvavac.

Također, na Skupštini su kazali da je došao moment da Sindikat prestane biti društvo jednog lica. Kako tvrde, rođak Selvedina Šatorovića Saudin Sivro i danas djeluje bez registracije te da, kako navode, takvi ne mogu biti na čelu sindikata, a kamoli predsjednici Saveza.

Podsjećamo da je Mevludin Bektić još samo jedan kandidat za predsjednika Saveza samostalnih sindikata. Delegati su prihvatili dnevni red te bi uskoro trebalo krenuti glasanje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.