EKSKLUZIVNO

Šaćirbegović za "Avaz": Dejton je predvidio da BiH uđe u EU

Mirovni sporazum morao se mijenjati, a ne da nas dovodi u neke nove podjele, fašizme i nacionalizme, kazao je Šaćirbegović

Šaćirbegović: Ništa ne ostaje isto, ništa nije konstantno i mora se mijenjati, a tako i Dejtonski sporazum. Agencije

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

23.2.2020

Mislim da je Dejtonski sporazum davno trebao biti "unaprijeđen" nečim novim, ali ne u smislu da nakon toga nastane haos ili, ne dao Bog, neki sukob, kazao je u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" Muhamed Šaćirbegović, bivši ministar vanjskih poslova Republike BiH, bh. ambasador pri Ujedinjenim narodia i svojevremeno jedan od najbližih saradnika prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, rahmetli Alije Izetbegovića. 

Pravi mir

Šaćirbegović je kazao da je u Dejtonu, čiji je on bio učesnik, jasno predviđeno da naša zemlja uđe u Evropsku uniju ili da bar bude na tom putu. 

- Ništa ne ostaje isto, ništa nije konstantno i mora se mijenjati, a tako i Dejtonski mirovni sporazum. On se morao mijenjati, a ne da nas dovodi u neke nove podjele, fašizme i nacionalizme. Treba nas voditi tamo gdje je pravi mir, a to je u kontekstu institucija Evropske unije i NATO-a - dodaje Šaćirbegović.

Šaćirbegović: Ništa ne ostaje isto, ništa nije konstantno i mora se mijenjati, a tako i Dejtonski sporazum. Agencije

Bivši šef bh. diplomatije kaže da sve što se u posljednje vrijeme dešava u BiH, ima sličnosti s dešavanjima u Poljskoj, gdje dio političara, također, pravi probleme zbog sudija.

- Ni u Poljskoj to nije lagano rješenje, ali sve je u duhu evropskih vrijednosti, dok u Bosni i Hercegovini nije baš tako - kaže nam Šaćirbegović.

Utjecaj Rusije

On smatra da uzroke krize koju pokušava fabricirati član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, treba tražiti i izvan granica naše zemlje te da, prema njegovom mišljenju, upravo ruski utjecaj na političke prilike na Balkanu u ovom slučaju igra veliku ulogu. 

- Dolazak Vladimira Putina ohrabruje nacionalističko-fašističke pokrete u Evropi i to utječe direktno na BiH. Na kraju krajeva, Putin vidi BiH kao jedan od svojih glavnih ciljeva, zato što je sada ona trenutno u labavoj situaciji. Evropska unija nije prihvatila BiH ne samo kao člana nego kao ravnopravni dio porodice i upravo tu Putin vidi svoju šansu - potcrtava naš sagovornik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.