SASTANCI

Edita Đapo sastala se s ministrom pravde FBiH Matom Jozićem

Đapo je pokrenula inicijativu da se status djece iz Sirije što prije riješi, odnosno da se upišu u matične knjige i dobiju državljanstvo BiH

S današnjeg sastanka. Avaz

Avaz.ba

5.3.2020

Edita Đapo, zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, sastala se danas s Matom Jozićem, ministrom pravde Federacije BiH, kako bi se iznašao najbrži način upisa djece povratnika iz Sirije u matične knjige rođenih i državljanstvo.  

Naime, zastupnica Đapo je pokrenula inicijativu da se status ove djece što prije riješi, odnosno da se upišu u matične knjige i dobiju državljanstvo BiH, na osnovu čega bi mogli ostvariti svoja osnovna ljudska i dječija prava, kao što su pravo na zdravstvo, školstvo i sl. Putem Ministarstva sigurnosti osiguran je povratak određenog broja žena s djecom iz Sirije. Žene su državljanke BiH, međutim, majke ne posjeduju nikakve inozemne dokumente s činjenicama rođenja i podacima o roditeljima, tako da se mjesto i vrijeme rođenja ove djece, kao i krvna veza s roditeljem, odnosno majkom koja ima državljanstvo BiH, bez materijalnih dokaza ne može utvrditi. 


Đapo i Jozić. Avaz

Iz ovoga proizlazi da se na teritoriji Federacije BiH ne može izvršiti upis činjenice rođenja i državljanstva u matične knjige, dok u Republici Srpskoj i zemljama okruženja postoje zakoni kojima se na sudovima u vanparničnom postupku mogu riješiti ovakvi slučajevi.

Vlada Federacije BiH zadužila je Ministarstvo pravde FBiH da hitno pokrene proceduru izmjena i dopuna Zakona o vanparničnom postupku FBiH kako bi se utvrdila nadležnost sudova da u vanparničnom postupku utvrđuju mjesto i vrijeme rođenja lica koja vrijeme i mjesto svog rođenja ne mogu dokazati na način predviđen propisima kojima se uređuje vođenje matičnih knjiga.

Ministar Jozić upoznao je zastupnicu Đapo da je priprema Zakona o izmjeni i dopuni zakona o vanparničnom postupku u toku i da će vrlo brzo isti poslati na usvajanje prema Parlamentu FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.